Predsjednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin rekao je danas predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nenadu Stevandiću da razumije teške uslove u kojima se razvijaju međusobni odnosi i ukazao na ogroman pritisak Vašingtona na Srpsku, ali je istakao i rast robne razmjene od 57 odsto u prošloj godini.

Volodin je zahvalio narodu Republike Srpske na odnosu i stavu prema Rusiji.

– Razumijemo teške uslove u kojima se razvijaju naši odnosi. Iz Vašingtona se vrši ogroman pritisak na Republiku Srpsku, na one ljude koji vode politiku u interesu svojih građana. Ovo se ne sviđa onima koji su bombardovali Beograd i pokušavaju da slome cijeli svijet i da od njega naprave koloniju jedne zemlje. To ne možemo dozvoliti – rekao je Volodin.

Sagovornici su ocijenili na sastanku u Moskvi da se odnosi Rusije i Srpske razvijaju zahvaljujući aktivnoj poziciji i interakciji lidera dva naroda i da je, u okviru parlamentarne dimenzije, neophodno pratiti ovu dinamiku odnosa.

Volodin je istakao da bi poslanici trebalo da naprave zakonski okvir za odluke predsjednika Vladimira Putina i Milorada Dodika, a koje čekaju građani Ruske Federacije i Republike Srpske, saopšteno je iz Ambasade Rusije u BiH na “Fejsbuk” stranici.

– Zalažemo se za razvoj saradnje u svim oblastima naših odnosa i s tim u vezi predlažemo da razmotrimo nove formate – predložio je Volodin, napominjući da bi između Državne dume i Narodne skupštine mogla da bude formirana međuparlamentarna komisija visokog nivoa, te potpisan sporazum o saradnji, što je Stevandić podržao i prihvatio poziv Volodina da ponovo posjeti Rusiju.

Volodin je istakao da, uprkos izazovima i problemima, treba raditi još efikasnije.

– I s tim u vezi, moramo izraziti zahvalnost našim drugovima, prijateljima iz Narodne skupštine, narodu Republike Srpske na njihovom odnosu i stavu. Nije im bilo lako da dođu – naglasio je Volodin i dodao da je ovo prva inostrana posjeta predsjednika Narodne skupštine na ovoj funkciji.

Volodin je podcrtao da se Rusija zalaže za pravedan svjetski poredak, multipolarni svijet, a da se oni koji žele da zadrže svoju hegemoniju protive ovom pristupu, čineći sve da zadrže svoj monopol.

On je naglasio da svaka nacija treba da ima svoj put i svoje mogućnosti da planira budućnost koja treba da se realizuje.

– Svaka država treba da ima pravo da bude suverena. Mi branimo svoj suverenitet, branimo bezbjednost naše zemlje i učinili smo sve što je bilo moguće u okviru dijaloga sa Vašingtonom i drugim zemljama da je odbranimo političkim sredstvima – pojasnio je Volodin.

Predsjednik Državne dume je podsjetio do čega je dovela američka politika u Јugoslaviji, Iraku, Libiji, a sada se to dešava u Ukrajini, gdje su nacisti došli na vlast kao rezultat državnog udara.

Stevandić je ruskom kolegi prenio da su posjetu Rusiji pratili pritisci zemalja EU i SAD.

“Svi smo pod stalnim pritiskom, dobijamo prijetnje i u vezi sa našim stavom po pitanju saradnje sa Ruskom Federacijom”, ukazao je Stevandić i dodao da NATO i EU stalno pokušavaju da “razbiju fiskalni i finansijski sistem” Republike.

Prema njegovim riječima, iz inostranstva se takođe finansiraju i opozicione nevladine organizacije i medije.

Stevandić rekao da se on i njegove kolege pridržavaju prijateljske linije prema Rusiji, te da je to i stav predsjednika Dodika.

– Mi smo narod koji ne prodaje svoje dostojanstvo – istakao je on i dodao da Srpska želi da ostane prijatelj Rusije, uzdignute glave.

Stevandić je posebno istakao ulogu Rusije u suprotstavljanju nacizmu, te poručio da ova dva naroda najviše veže otpor nacistima jer su to narodi koji čuvaju istorijsko pamćenje.

Foto: NSRS

Izvor: RTRS

Prethodni članakDelegacija NSRS u Državnom institutu za međunarodne odnose; Stevandić održao predavanje
Naredni članakNešić razgovarao Kalabuhovim; Cilj – borba protiv bezbjednosnih prijetnji