Osma generacija popularnog Golfa ući će u proizvodnju u junu 2019. i to je Volkswagen još ranije potvrdio. Njemačka grupacija je sada sa javnošću podijelila i neke sočne detalje o dolazećoj osmici.

Najbitnija stvar je da Volkswagen Grupa radi na blago-hibridnom sistemu koji će naći mjesto u novom Golfu. Radi se o 48V sistemu čijom će implementacijom popularni kompakt imati manju potrošnju i emisiju štetnih gasova, a sa druge strane dobiti i nešto ekstra obrtnog momenta u određenim situacijama.

Motor ovdje radi u kombinaciji sa alternatorom-starterom pokretanim remenom, koji predstavlja osnovu 48 voltnog elektricnog sistema. Blago-hibridni sistem omogućava Golfu 8 da u određenim situacijama gasi motor sa unutrašnjim sagorijevanjem i time štedi gorivo i čuva okolinu. Kada vozač ne pritiska gas, automobil se automatski izbaci iz brzine i motor se gasi, no sve se dešava samo u određenim situacijama poput kretanja nizbrdicom isl.

Volkswagen navodi i električni boost pri startovanju, gdje hibridni sistem obezbjeđuje dodatni obrtni moment poboljšavajući performanse. Navodno generator preko remena startuje i motor sa unutrašnjim sagorijevanjem.

U automobilu će biti i 48-voltni baterijski pak koji će energijom “hraniti” starter-generator, dok će se one puniti kroz proces rekuperacije energije prilikom kočenja i slično.

Nova generacija Golfa naći će se u prodaji u Evropi negdje na jesen iduće godine.

(cgauto.me)

Prethodni članakUEFA pokrenula disciplinski postupak protiv Bajern Minhena
Naredni članakGudurić kao Bogdan, Željkov 17. F4, Fener brani krunu u Beogradu!