Ministarstvo finansija RS kupilo je za 13. 400 KM paket akcija Banke Srpske u stečaju u Centralnom registru hartija od vrijednosti Banjaluka, čime je potvrđeno pisanje CAPITAL-a da Srpska hoće akcije propalih banaka u CRHOV.

Banka Srpske je na licitaciji u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci prodala 134 akcije koje ima u CRHOV po cijeni od 100 KM po akciji za koje je Ministarstvo finansija RS ranije iskazalo interes.

Ministarstvo je u dopisu navelo da je djelatnost Registra od javnog interesa za RS, s obzirom na to da obavlja poslove jedinstvene evidencije o HOV i njihovim vlasnicima, pravima trećih lica, poslove obračuna, poravnanja i prenosa te da u skladu sa tim treba jačati poziciju i ulogu RS u radu CRHOV i kroz povećano akcionarsko učešće.

Isti dopis Ministarstvo je poslalo i Bobar banci u stečaju, koja takođe ima akcije u CRHOV, a Odbor povjerilaca ove banke tek treba da se izjasni o ovoj ponudi.

Republika Srpska je najveći akcionar CRHOV sa 33 odsto akcija, a zatim slijede banke sa 31,5 odsto, Banjalučka berza sa 24,5 odsto i brokersko – dilerska društva sa 11 odsto.

Ovoj licitaciji prethodila je licitacija za prodaju pokretne i nepokretne imovine na kojoj je Banka Srpske uspjela da proda samo poslovni prostor u Bihaću i nekoliko pokretnih stvari među kojima su vozila i poljoprivredne mašine, dok za najvrijedniju nepokretnu imovinu i dalje nema zainteresovanih.

Imovina banke danas je prodata za ukupan iznos od oko 315.000 KM,  a najveći pojedinačni iznos od 272.324 KM ostvaren je prodajom poslovog prostora u Bihaću. Najskuplje prodat automobil je “mercedes” za 6.000 KM. Banka je prodala i traktor za 6.084 KM, dok su ostali automobili prodati po znatno nižoj cijeni.

Na licitaciji su prodati i kancelarijski namještaj i materijal, računari i računarska oprema.

Stečajna upravnica Banke Srpske Mirjana Golić rekla je da još uvijek nije prodata najznačajnija imovine te da na narednim licitacijama očekuje značajnije učešće kupaca.

“Vjerovatno i ovaj period sumiranja svih pokazatelja poslovanja uticao na to da smo na drugoj prodaji prikupili oko 315.000 maraka, ali i to je boqe u odnosu na prvu licitaciju. Na području Fedeacije Banka Srpske ima atraktivne nekretnine i vjerujem da će one na idućim licitacijama naći novog vlasnika. Takođe, atraktivna je i zgrada koju banka ima u Boriku i koja još uvijek nije prodata”, rekla je Golićeva nakon lictacija.

Naglasila je da su na drugoj licitaciji cijene nekretnina bile niže za 10 odsto u odnosu na procijenjenu vrijednost, a opreme za 20 odsto.

“Cijena nekretnina je realna i Odbor povjerilaca neće pristati na drastičnije smnjenje”, rekla je Golić.

Najvrijednija imovina koju je banka danas ponudila na prodaju je glavna zgrada banke sa opremom u Banjaluci, čija je početna danas cijena iznosila 7,6 miliona KM.

Osim poslovne zgrade, na prodaju je danas ponuđen i Banjsko-rekreativni centar Srpske toplice (Šeher) po cijeni od 2,4 miliona KM, kao i poslovna zgrada banke sa opremom u Bihaću po cijeni od 1,77 miliona KM.

Na licitaciji je bilo ponuđeno i nekoliko poslovnih prostora i poslovnih zgrada vrijednih od nekoliko desetina hiljada maraka do nekoliko stotina hiljada KM.

Na prvoj licitaciji, koja je održana 30. novembra, „Banka Srpske“ uspjela je da proda samo računar i kancelarijski materijal za 1.000 KM.

(Capital)

Prethodni članakJoš jedna nezgoda kod naplatnih kućica, autom u betonski stub
Naredni članakOd jutros gužve na pumpama