Potrebna vam je dodatna doza motivacije za rano ustajanje i vježbanje? Možda će vam u toj odluci pomoć nova studija koja otkriva da vježbanje ujutro pokazuje više koristi za smanjenje kilograma za razliku od vježbanja u drugim dijelovima dana. Iako pitanje optimalnog vremena vježbanja još nije riješeno, novi dokazi napravljenog istraživanja upućuju na to da je vježbanje između sedam i devet sati ujutro, najučinkovitije kod viška kilograma.

Vrijeme sprovođenja vježbe je važno

U opservacionom istraživanju nedavno objavljenom u medicinskom časopisu “Obesity Trusted Source” istraživači su otkrili da su osobe koje su vježbale ujutro, imale niži indeks tjelesne mase (BMI) i obim struka. Zanimljivo je da su imali bolje rezultate čak i kada su ukupno manje vježbali od onih koji su se vježbom bavili poslijepodne i naveče. Dok većina misli da su učestalost, trajanje i intenzitet vježbanja izrazito važni kada se razmišlja o mršavljenju ovo je istraživanje dodalo kako je važno i doba dana.

“Dobro je poznato da je vježba ključna za uspješno upravljanje težinom, međutim, najbolji trenutak je manje poznat. Naše istraživanje sugeriše da je vježbanje rano jutro optimalno doba dana za regulaciju tjelesne težine” izjavio je za “Healthline” glavni autor studije, naučni docent Tongiu Ma.

Istraživanje

Istraživanje naučnika okupilo je ukupno 5285 ispitanika koji su učestvovali u ispunjavanju ankete o ishrani. Koristeći informacije kao što su starost, pol i ishrana te podatke s akcelerometra (uređaja koji se nosi na kuku koji se koristi za praćenje aktivnosti) ovaj je naučni docent želio vidjeti postoji li ikakva korelacija između vremena kada pojedinci vježbaju te BMI-a i obima struka, dva ključna pokazatelja gojaznosti. Istraživači su otkrili da su pojedinci koji su vježbali ujutro imali niži prosječni BMI, 27.4 u poređenju s onima koji su vježbali popodne, 28.4 i naveče 28.2. Obim struka pokazao je sličnu povezanost; prosječni struk onih koji su vježbali ujutro bio je 95.9 centimetara u poređenju s 97.9 za popodnevnu grupu i 97.3 za večernju grupu.

Koristeći gore navedene pokazatelje, istraživači su otkrili silazni linearni trend između minuta vježbanja sedmično i gojaznosti, što znači da što su više vježbali sedmično, prosječni BMI je bio niži. Slabiji trend zabilježen je u poslijepodnevnim, podnevnim ili večernjim grupama.

“Dokazi upućuju na to da bi činjenje prave stvari u pravo vrijeme moglo biti važno za održavanje zdravog metabolizma te zdrave tjelesne težine” navode u studiji.

Ograničenja studije

Istraživači napominju da je potrebno dodatno ispitivanje i da postoji nekoliko ograničenja ovog istraživanja. Naime, budući da se radi o opservacionoj studiji, istraživači mogu samo posmatrati, ali ne i sa sigurnošću znati uzrok trenda mršavljenja.

“Način na koji je studija provedena nije jasan jesu li osobe koje su vježbale ujutro, imale predvidljive i ustaljene životne rasporede, od onih koji su vježbali u drugom dobu dana jer primjera radi, rade u smjenama” izjavio je doktor Majkl Frederikson, direktor sportske medicine i kovodilac Stenfordskog centra za dugovječnost na Medicinskom fakultetu Univerziteta Stenford.

Jutarnja vježba utiče na cirkadijani ritam i gubitak težine

Iako istraživači tvrde kako u potpunosti ne shvataju razlog efikasnosti jutarnje vježbe naspram dnevne i večernje, vjeruju da cirkadijani ritam tijela i s njima povezani hormoni igraju značajnu ulogu kad su u pitanju jutarnja vježba i gubitak masnoće.

“Mnogi fiziološki procesi prikazuju cirkadijalne ritmove, uključujući metabolizme koji su usko povezani s gojaznošću. Međutim, potrebno je još studija kojima bi se dodatno razjasnila korelacija cirkadijalnih oscilacija s gubitkom težine” rekao je naučnik Ma.

Frederikson je rekao da nova studija podržava prošla istraživanja o prednostima jutarnjeg vježbanja. Dodatne koristi jutarnje vježbe su kroz provedeno istraživanje dokazale poboljšanje kognitivnih funkcija, povećanje budnosti, bolju koncentraciju i produktivnost tokom dana te snižavanje krvnog pritiska, smanjenje stresa i tjeskobe. Jutarnja vježba, posebno na otvorenom, takođe nam daje jutarnju svjetlost, koja je ključna za regulaciju naših cirkadijalnih ritmova.

“Istraživanja sugerišu da raspored ishrane koji nije usklađen s nečijim cirkadijalnim ritmom, može povećati rizik od gojaznosti ili nastanka metaboličkih problema poput inzulinske rezistencije” rekao je Frederikson te dodaje kako se navike kasnog jedenja naveče ili preskakanja jutarnjeg obroka, smatraju neusklađenom ishranom, prenosi “Živim.Gloria”.

Čak i ako niste ranoranilac, ovo istraživanje bi vas moglo inspirisati prema sticanju nove rutine i pokrenuti vas na realizaciju zacrtanih ciljeva mršavljenja.

Foto: Pixnio

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakSedam loših navika koje bi dijete moglo pokupiti od svojih roditelja
Naredni članakIsplaćeno više od 960.000 KM za razvoj poljoprivrede i sela