Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je Srni da Ustav Republike Srpske usvojen prije 31 godinu, bez obzira na određene nedostatke, garantuje prava i slobode svima koji žive u Srpskoj i doživljavaju je kao svoju.

Višković je naveo da je 28. februar 1992. godine, kada je donesen Ustav Republike Srpske, veliki dan u istoriji srpskog naroda i da je to dokaz da su oni, koji su vodili Srpsku, imali želju da zemlja funkcioniše u demokratski uređenom društvu, uz garantovane slobode i prava.

– To je najveće demokratsko dostignuće. To je najveće načelo i zato treba 28. februar da proslavljamo kao značajan datum u istoriji Republike Srpske. Ustav garantuje slobode i prava svima koji žive u Republici Srpskoj i koji je doživljavaju kao svoju – naglasio je Višković.

Višković je istakao da se na ovaj datum može gledati sa ponosom, kao i na 9. januar iste godine kada je donesena odluka o stvaranju Republike Srpske.

– Tako da je Republika Srpska rođena, potom uređena donošenjem Ustava, te međunarodno verifikovana u Dejtonu – rekao je Višković.

Nakon više od tri decenije postoje tačke u Ustavu koje bi trebalo mijenjati, navodi Višković, ali i podsjeća da je blokiran posljednji pokušaj Narodne skupštine u kojoj su izglasani amandmani, a odbijeni u Vijeću naroda Republike Srpske.

– Klub Bošnjaka u Vijeću naroda tada nije dao saglasnost na amandmane. Da biste mijenjali Ustav morate imati dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini, ali i da klub bilo kojeg naroda u Vijeću ne zatraži zaštitu vitalnog nacionalnog interesa – pojasnio je Višković.

Premijer Republike Srpske rekao je da, bez obzira na određene nedostatke, Ustav nudi slobode svima koji žive u Srpskoj, jednako ustavno-pravno uređenje, primjenu i vladavinu prava što je odlika svih uređenih zajednica u svijetu.

Skupština srpskog naroda BiH donijela je Ustav 28. februara 1992. godine koji je jednoglasno usvojen na temeljima Deklaracije o osnivanju, i koji je garantovao punu ravnopravnost i jednakost naroda i građana Republike.

Najviši pravni akt Republike Srpske, koji je uz određene amandmane i danas na snazi, donesen je prije izbijanja tragičnih sukoba i jednostranog bošnjačkog i hrvatskog proglašenja nezavisnosti BiH, a nakon referenduma koji je održan 1. marta i na kojem nisu učestvovali Srbi.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik: Instrukcijom ministra spoljnih poslova o glasanju u UN prekršen Ustav
Naredni članakGalijašević: Šmitov novi mehanizam finansiranja antisrpske propagande