Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je danas u Banjaluci sa izvršnim direktorom konsultantske kuće “Savjet za nacionalnu politiku” Robertom Mekjuenom, koji je šest mandata bio kongresmen u Predstavničkom domu SAD predstavljajući saveznu državu Ohajo.

Višković je upoznao Mekjuena sa političkom situacijom u BiH i rekao da se Republika Srpska zalaže da poštovanje izvornog Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH, a da se on može mijenjati isključivo konsenzusom svih naroda i institucija, kako je to predviđeno.

Govorio je i o političkom djelovanju američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija. Dodao je da se u BiH sankcionišu ljudi koji poštuju Ustavu i da se i on našao pod sankcijama Ministrastva finansija SAD.

Na sastanku je bilo riječi i o rezoluciji o Srebrenici, a Višković je upoznao Mekjuena da je Republika Srpska imenovala međunarodnu stručnu komisiju koja je dobila zadatak da istraži stradanje svih naroda na tom području u periodu 1992-1995.

– Kako je istakao oni su napravili izvještaj uz punu autonomiju u kojem su rekli da u Srebrenici nije bio genocid, već da su bila stradanja oba naroda – navodi se u saopštenju Vlade Srpske.

Mekjuen je na sastanku sa Viškovićem istakao je da zna da su se Srbi uvijek borili za slobodu i podsjetio je na akciju Halijard, u kojoj su spaseni američki piloti.

Istakao je da mu je drago što Republika Srpska ima predstavništvo u Vašingtonu i da je on stoji na raspolaganju za svu pomoć.

Mekjuen je naveo da dolaze bolji dani kada je riječ o odnosima SAD i Republike Srpske, posebno kada je riječ o ekonomiji.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakOstojić: Nekažnjavanje zločina nad Srbima ukazuje na apsurd pravosuđa BiH
Naredni članakVišković: Povećanje minimalne plate nije uticalo na nivo zaposlenosti (VIDEO)