Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je danas u Banjaluci sa ambasadorom Norveške u BiH Olavom Rajnertsenom o aktulenim političkim temema u BiH, s osvrtom na dogovore predstavnika vlasti unutar BiH.

Višković i Rajnertsen razgovarali su i o dinamici evropskog puta, prije svega o dobijanju datuma za početak pregovora BiH sa EU i Planu rasta koji je predstavila Evropska komisija.

Višković je poručio da je Republika Srpska zainteresovana za EU integracije, ali da je jako važno znati tačan datum početka pregovora. Izrazio je spremnost da se u što kraćem roku ispune sve obaveze, ali da se poštuje ustavno uređenje BiH, sopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s jvanošću.

Upoznao je Rajnertsena sa izazovima sa kojima se susreću tokom pregovora oko ključnih pitanja, a posebno nakon istupa pojedinih diplomata, nakon čega se stavovi i dogovori do kojih se dođe na sastancima mnogo razlikuju od onih izrečenih u javnosti. Višković je podvukao da je najvažnije da o bitnim pitanjima odlučuju legitimno izabrani funkcioneri, bez uplitanja stranih faktora i da je to najveći kamen spoticanja.

Kada je riječ o dokumentu Plan rasta, Višković je istakao da je Vlada Republike Srpske razmatrala taj dokument i dala preporuke, ali je dodao da se ove aktivnosti i mjere moraju sprovoditi u skladu sa ustavnim uređenjem BiH, a to znači da Savjet ministar ne može biti vlada i da oređene mjere provode nadležni organi vlasti.

Višković i Rajnertsen usaglasili su se da Evropa nije potpuna bez zemalja zapadnog Balkana i da je zapadni Balkan dio Evrope.

Naglasili su da je dosadašnja saradnja Republike Srpske i Norveške bila dobra, uz očekivanja da će biti još uspješnija.

Rajnertsen je zahvalio Viškoviću na otvorenom razgovoru i izrazio nadu da će BiH što prije otpočeti pregovore sa EU i da će biti usvojen razvojni Plan rasta Evropske komisije. Poručio je da se Evropa trenutno suočava sa dosta problema, ali vjeruje da će se nakon izazovnog perioda stvari ustabiliti i da će biti sve više investicija, navedeno je u saopštenju.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: RTRS

Prethodni članakNešić: “Trojka” da se opredijeli: Јeste li proevropska ili antisrpska politička platforma
Naredni članakPodrška Lukiću pred Sudom BiH – dočekan gromoglasnim aplauzom