Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da međunarodni moćnici pokušavaju da sakriju istinu o stradanju srpskog naroda srednjeg Podrinja i Birča, kako bi mogli da amnestiraju i opravdaju ono što oni smatraju da se dešavalo u julu u Srebrenici.

On je podsjetio da se stradanje Srba u Podrinju desilo puno prije dešavanja u Srebrnici, ali da međunarodni moćnici ćute o tome.

Višković je podsjetio da je iz tog razloga Vlada Republike Srpske imenovala posebnu međunarodnu komisiju sačinjenu od eksperata kojima niko ne može da spočitava nestručnost, neznanje i pristrasnost koji su sačinili objektivan izvještaj o dešavanjima u proteklom ratu.

– Tu su bili ljudi iz Izraela, Australije, dvojica iz SAD, iz Austrije, iz Njemačke, Italije i Srbije – rekao je Višković novinarima u Bratuncu nakon obilježavanja 29 godina od zločina nad srpskim narodom iz srednjeg Podrinja.

Višković je rekao da je izvještaj sačinjen na osnovu dokumentacije i činjenica, i da se jasno može vidjeti da to nije izvještaj Vlade Republike Srpske, ni skupštinske većine.

– Mi smo pozvali i ljude iz Federacije BiH da se uključe. Da bi došlo do pomirenja, mora se znati istina, a istina ne može biti na jednoj strani. Istina mora biti negdje na sredini. Nisu htjeli da učestvuju, ali nisu mogli ni da ospore izvještaj – rekao je Višković.

On je naglasio da će izvještaj biti preveden na nekoliko svjetskih jezika, dostavljen svim ambasadama u BiH, kao i svim akademijama nauka širom svijeta.

– Oni koji budu pisali istoriju u narednim godinama moći će taj izvještaj da koriste – rekao je Višković.

Upitan da prokomentariše najave visokog predstavnika u BiH Valentina Incka o nametanju zabrane negiranja navodnog genocida u Srebrenici, Višković je rekao da Incko dolazi iz zemlje koja je pravila genocid.

– Može taj zakon ponijeti sa sobom u svoju zemlju – poručio je Višković.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakVRIJEME: Sutra pretežno oblačno sa kišom
Naredni članakDodik: Politikanstvo ambasadora da dolaze samo na obilježavanje 11. jula