Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Viškovića izjavio je da je donošenje prvog Ustava Republike Srpske veliki datum u istoriji srpskog naroda na ovim prostorima i dokaz da su ljudi koji su tada bili na čelu institucija Srpske imali namjeru da Republika Srpska funkcioniše u jednom demokratski uređenom društvu.

Premijer Višković istakao je da danas s ponosom možemo reći da je Republika Srpska samo nešto više od mjesec dana od svog rođenja, 9. januara 1992. godine, dobila i svoj ustav kao najviši pravni akt za njeno funkcionisanje.

– Treba istaći i to da su Republika Srpska i njeno ustavno i političko uređenje međunarodno verifikovani Dejtonskim mirovnim sporazumom i to je ono što mi želimo da potenciramo i da poručimo da ćemo se uvijek držati izvornog Dejtonskog sporazuma i tražiti njegovo poštivanje – rekao je Višković, dodavši da su svih proteklih godina prisutni nasrtaji na izvorni Dejtonski sporazum i pokušaji njegove revizije.

Predsjednik Vlade Radovan Višković istakao je da Ustav Republike Srpske omogućava primjenu vladavine zakona i slobodu i sva prava svim njenim građanima.

– Vlada Republike Srpske i dalje će ostati na principima poštovanja ustavnih načela i pravnog položaja Republike Srpske u okviru dejtonske BiH. I dalje ćemo se boriti za ustavnost, ne samo na prostoru Republike Srpske, nego i za ustavnost u okviru BiH. Mi iz Republike Srpske nikada nećemo imati bilo šta protiv svih ustavnih nadležnosti BiH, a sve mimo toga može biti samo stvar dogovora i konsenzusa tri naroda i svih ostalih koji žive u BiH. Ostala nametanja i pritiske da se bilo šta u BiH uradi mimo ustava i na štetu Republike Srpske, vlast u Republici Srpskoj neće dozvoliti – rekao je Višković.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakVREMENSKA PROGNOZA: Narednih dana hladno sa snježnim padavinama povremeno
Naredni članakIsplaćeno 843.808 KM za tov brojlera