Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik rekao je da će na narednoj sjednici Narodne skupštine biti predstavljena nova deklaracije koja se protivi namjeri Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad na Trgovskoj gori u blizini granice sa BiH, odnosno Republikom Srpskom.

Vipotnik je istakao da je izrada ove deklaracije u završnoj fazi.

– Ova deklaracija biće prezentovana i usvojena na narednoj sjednici parlamenta Republike Srpske – izjavio je Vipotnik danas novinarima u Banjaluci.

On je rekao da ovaj dokumenat govori o opredjeljenju svih institucija Republike Srpske, a što je generalno i stav svih institucija u BiH, da se ne dozvoli Hrvatskoj da izgradi odlagalište radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovske gore na području opštine Dvor.

– Postoje određene inicijative da ovo pitanje bude razmatrano i na Predsjedništvu BiH. Volio bih da se to desi, pratićemo – poručio je Vipotnik.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško, kao i postojeći instucionalni otpad, skladišti na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakSudski proces Dodiku i Lukiću počinje 16. oktobra
Naredni članakDodik: Podrška Milice Marković mnogima bila izvor snage