Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik izjavio je da se neće dozvoliti da Hrvatska gradi skladište radioaktivnog otpada u neposrednoj blizini Novog Grada, na samoj granici sa BiH.

Vipotnik je poslije sastanka sa načelnicima opština Krupa na Uni, Novi Grad, Kostajnica i Kozarska Dubica istakao da se danas obilježava Svjetski dan zaštite životne sredine, čija je tema problematika klimatskih promjena, ali da se o tome ne može pričati jer se Srpska i BiH suočavaju sa razicima koje nose hrvatski planovi za Trgovsku goru.

– Ne možemo pričati o normalnoj temi, kad nam prijete nenormalne stvari jer samo nekoliko stotina metara iza nas Hrvatska želi da gradi odlagalište radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva – rekao je Vipotnik.

On je naveo da je zato jedina poruka iz Novog Grada danas da se ne da da se takav objekat izgradi.

– Obilježavanje Svjetskog dana zaštite životne sredine, naše aktivnosti u Novom Gradu mapirane su na mapi UN i naša poruka će se čuti. Pozivam i sve odgovorne u EU i sve međunarodne instance da nam se priključe u našoj borbi da na Čerkezovcu ne bude izgrađeno odlagalište radioaktivnog otpada – kazao je Vipotnik.

On je naveo da se Svjetski dan zaštite životne sredine obilježava skupom u Bihaću, u Federaciji BiH gdje će predstavnici Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci prezentovati rad o temi zbrinjavanja radioaktivnog otpada, što je rezultat aktivnosti da se u rješavanje ovog problema uključi i akademska zajednica.

– Sprovode se terenska istraživanja i rezultati pokazuju da Čerkezovac nije adekvatna lokacija. Potrebna nam je i argumentacija akademske zajednice da se ukaže na ostale prijetnje ekološke, ekonomske, migracione, bezbjednosne – kaže Vipotnik.

On je naglasio da je resorno ministarstvo potpislao memorandum sa Prvanim fakultetom Univerziteta u Kragujevcu, čiji će se eksperti priključiti Pravnom timu i pomoći u pravnom modeliranju borbe protiv namjera Hrvatske.

– Kada Hrvatska objavi studiju uticaja na životnu sredinu imaćemo zaokruženu argumentaciju da ih pobijedimo činjenicama – rekao je Vipotnik.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: RTRS

Prethodni članakDanas počinje isplata prava iz sistema dječije zaštite
Naredni članakĐokić: Investicije za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora 4,3 milijarde KM