Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik rekao je za Srnu da je proces pred Sudom BiH protiv predsjednika Milorada Dodika zapravo orkestriran napad dijela međunarodne zajednice i političkog Sarajeva na Srpsku, ukazujući da je krajnji cilj ovog montiranog procesa oduzimanje njene imovine.

– Ko hoće da vidi jasno je da je ovo politički proces i jasno je da je riječ o udaru na Republiku Srpsku i to preko predsjednika Milorada Dodika. Ako to dozvolimo, postavlja se pitanje šta je i ko je sljedeći? Vi, ja, svaki građanin ove Republike… Zbog čega? Zbog aktivnosti koje su Ustavom naložene da ih sprovodimo – istakao je Vipotnik.

Prema njegovim riječima, sve aktivnosti vode ka jednom cilju koje imaju u Sarajevu a to je oduzimanje imovine Srpskoj, čijom bi predajom Srpska ostala prazna ljuštura.

– To je “crvena linija” preko koje ne možemo preći. To je jasan stav i poruka ne samo političara već i građana Republike Srpske. Molim javno da se prestane s pokušajima otimanja imovine da bi ostali u okviru ustavnih nadležnosti i ovakvoj BiH – naglasio je Vipotnik.

Govoreći o krivičnim prijavama koje su bošnjački politički predstavnici podnijeli protiv organizatora proslave Dana Republike, Vipotnik kaže da je Srpska slavila i da će slaviti 9. januar mirno, dostojanstveno i ponosno.

– Zašto to nekome smeta? Zašto se podnose krivične prijave? Nastavićemo provoditi naše odluke i slaviti Dan Republike. Ovo je kod mene, ali vidim i kod svih građana, dodatno probudilo naš prkos. Nećemo stati. Spremni smo za razgovor i dogovor ali ne damo naš Dan Republike – istakao je Vipotnik.

Da je BiH u velikom problemu potvrđuje i stanje u Ustavnom sudu BiH, gdje je juče prvi put odlučivano bez sudija iz Republike Srpske i to na telefonskoj sjednici, a Vipotnik ukazuje da su na taj način donesene odluke izgubile legitimitet.

– Ovo je udar na Republiku Srpsku. Svojim postupcima otkrivaju svoje namjere – zaključio je Vipotnik.

Foto rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik: Odluke Ustavnog suda BiH nemaju značaj u Srpskoj
Naredni članakDodik: Rajlijevo pismo vrhunac drskosti i krajnje opasnog djelovanja