Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je danas da Vlada neće raskidati ugovor o nabavci ruske vakcine Sputnjik uprkos kašnjenjima u isporuci, te da će dolaskom kineske vakcine, koja se očekuje uskoro, Srpska krenuti sa masovnom imunizacijom.

Vidovićeva je rekla da je isporučena velika količina prve doze vakcine Sputnjik ali da je druge doze, za revakcinaciju, stiglo mnogo manje.

– Јutros smo preduzeli sve mjere da se dobije i ta druga doza vakcina, kako bi se ljudi mogli revakcinisati. Nadam se da ćemo veoma brzo dobiti te vakcine koje smo platili – rekla je Vidovićeva novinarima.

Ona je napomenula da će kineska vakcina, koja je takođe već plaćena, stići između 13. i 15. jula, te da će nakon toga krenuti masovna imunizacija građana, bez prethodnog zakazivanja.

– Otvoriće se više punktova u više opština i vakcinacija će se vršiti 12 časova dnevno, kako bi smo vakcinisali što više građana i tako se zaštitili od novog soja virusa korona, koji je moguće da će doći – rekla je Vidovićeva.

Ona smatra da nije dobro raskidati ugovor o nabavci ruske vakcine, jer je svaka vakcina dobrodošla kako bi se građani zaštitili i tako bila spriječena situacija da se moraju zatvarati privredni subjekti.

Govoreći o sredstvima iz donacije Srbije za pomoć i razvoj opština u Srpskoj, Vidovićeva je rekla da je Ministarstvo od Kozarske Dubice tražilo da doznačena sredstva vrati, jer je utvrđeno da ih troši mimo zaključaka Vlade Srbije.

Ona je istakla da su, uz donaciju, stigli i zaključci Vlade Srbije u kojima tačno stoji za šta se sredstva koriste.

– Za opštinu Kozarska Dubica se navodi da se ta sredstva koriste za projekte i obavezni smo da pratimo da li se to troši za projekte ili nešto drugo. Ova opština je sredstva počela da troši na određene pozajmice, te smo zbog toga bili primorani da to uradimo – rekla je Vidovićeva.

Ona je navela da se prati utrošak sredstava i u drugim opštinama – Kostajnici, Drvaru i Nevesinju, koje još nisu počele trošiti sredstva.

– Sve opštine su dobile ista pisma i to nema nikakve veze sa načelnikom Kozarske Dubice /Radenkom Reljićem/. Јednostavno, moramo poštovati zaključke koje smo dobili uz sredstva od Vlade Srbije – naglasila je Vidovićeva.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakUsvojen dokument okvirnog budžeta Srpske
Naredni članakZa povećanje plata radnicima isplaćeno 4,9 miliona KM