Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Penzijskom rezervnom fondu, kojim se proširuje mogućnost njegovog ulaganja i izvan BiH sa 20 na 35 odsto.

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je na konferenciji za novinare, nakon sjednice Vlade, da se prijedlogom ovog zakona omogućava da Fond može da ulaže izvan BiH zajedno sa međunarodnim finansijskim institucijama u određenim projektima.

– Fondu se omogućava da može kupovati dužničke hartije od vrijednosti koje se trenutno ne nalaze na tržištu, ali taj ko ih izdaje garantuje da će biti na tržištu u roku od godinu dana – istakla je Vidovićeva.

Ona je navela da ovaj fond uspješno posluje i svake godine uplaćuje dividendu u budžet Republike Srpske.

Vlada Srpske utvrdila je danas i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o Fondu za razvoj i zapošljavanje kojim upravlja Investiciono-razvojna banka  Republike Srpske.

Vidovićeva je rekla da je do sada iz ovog fonda isključivo finansirana privreda i lokalne zajednice, ali da se izmjenama zakona omogućava da i fizička lica mogu uzimati stambene kredite za mlade bračne parove.

Ona je navela da je značajna izmjena u ovom prijedlogu zakona ta da Fond može neograničeno da kupuje korporativne obveznice, uz uslov da je Republika Srpska dala garanciju, jer je do sada bio slučaj da je mogao kupovati samo do 50 odsto od emitovanih.

– To znači da će mnogi privrednici i naše velike kompanije koje rade i na području drugih zemalja moći da prodaju svoje obveznice i da dođu do povoljnijih finansijskih sredstava kako bi bili konkurentni na evropskim tržištima – pojasnila je Vidovićeva.

Vlada Srpske izmijenila je i Odluku o planiranom ulaganju 20 miliona KM iz javnih investicija u opštinama u Republici Srpskoj, a sredstva su uvećana na 27,8 miliona KM.

 – Sve opštine kandidovale su projekte u iznosu od 60 miliona KM. Forsirali smo vodovode i kanalizaciju, industrijske zone, škole, puteve – istakla je Vidovićeva.

Ona je navela da opštine Han Pijesak i Bileća žele da promijene svoje projekte, nakon čega će resorno ministarstvo i njima odobriti određene projekte.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakMilanović: Dodik predstavlja srpski narod u BiH; Šmitove prijetnje djetinjaste
Naredni članakVidović: Sljedeće godine povećanje plata i penzija (VIDEO)