Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je danas u Banjaluci da su budžetski prihodi za narednu godinu planirani u iznosu od četiri milijarde i 659 miliona KM.

– Porez na dohodak i dobit planiran je u iznosu od 724 miliona KM i veći su za 14 odsto. Planirani prihodi su veći za 10 odsto u odnosu na ovu godinu – izjavila je novinarima Vidovićeva nakon sjednice Vlade Republike Srpske.

Vidovićeva je istakla da će doprinosi za penzijsko-invalidsko osiguranje biti milijardu i 496 miliona KM i biće veći za 10 odsto, indirektni porezi dvije milijare i osam miliona KM, a neporeski prihodi 404 miliona KM.

– Ukupna struktura prihoda bi trebalo da bude veća za 10 odsto. Budžetski prihodi biće veći za 389 miliona KM, što govori o dobroj kondiciji budžeta Srpske – navela je Vidovićeva.

Prema njenim riječima, Republika Srpska poštuje pravilo o nivou zaduženja od 33 i 40 odsto, što je ispod zakonskog okvira.

– Mijenjamo Zakon o porezu na dohodak, a odnosi se na male poljoprivrednike. Oni će biti klasifikovani u tri kategoprije i neće morati podnositi poreske prijave – naglasila je Vidovićeva.

Vidovićeva je rekla da poljoprivrednici koji imaju prihod manji od 12.000 KM, prema ovom prijedlogu, ne bi plaćali porez, a oni između 12.000 KM i 25.000 KM godišnje plaćali bi godišnje 200 KM.

– Prema ovom prijedlogu, oni čiji je prihod od 25.000 KM i 50.000 KM plaćali bi porez od 400 KM godišnje – navela je Vidovićeva.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik: Podržati patriotske snage u Srbiji koje su uvijek pokazale dobar odnos prema Srpskoj (VIDEO)
Naredni članakVRIJEME: Oblačno, vjetrovito i toplo, uveče pad temperature i snijeg