Venecijanska komisija istakla je u mišljenju po zahtjevu hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, a o načinu izbora sudija u Ustavni sud BiH, da etnička pripadnost nikako ne smije biti korištena kao osnov za izbor sudija Ustavnog suda BiH.

U mišljenju Venecijanske komisije je posebno istaknuto da etničke kvote ili etnički paritet (2B+2H+2S) se ne mogu koristiti prilikom izbora sudija u Ustavni sud BiH, jer to predstavlja diskriminaciju i podriva integritet Ustavnog suda BiH i u potpunoj je suprotnosti sa evropskim praksama.

Venecijanska komisija navodi i to da profesionalno iskustvo kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH treba biti precizirano na način da kandidati trebaju imati 10 do 15 godina profesionalnog iskustva na poziciji, sudije, profesora ustavnog prava ili advokata.

U tadašnjem svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Željko Komšić je 15. marta 2024. godine uputio zahtjev za mišljenje Venecijanskoj komisiji o načinu izbora sudija u Ustavni sud BiH, te poređenja s praksom u zemljama Savjeta Evrope.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakZakonom o referendumu i Izbornim zakonom Srpske nisu povrijeđeni vitalni interesi Bošnjaka
Naredni članakRajilić: Isak izaziva još veći razdor i unosi nemir u sve narode u BiH