Kafa je omiljeni napitak u kojem uživaju ljudi širom svijeta zbog svog bogatog ukusa i kofeinskog dejstva.

Ispostavilo se da dodavanje određenih začina vašoj kafi ne samo da može poboljšati njen ukus, već i potencijalno ubrzati vaš metabolizam.

Cimet

Cimet, poznat po svom toplom i slatkom ukusu, svestrani je začin koji se našao u mnogim šoljicama za kafu širom svijeta. Njegove aromatične i blago začinske note mogu podići ukus vašeg jutarnjeg napitka. Osim svoje kulinarske privlačnosti, vjeruje se i da cimet ima potencijalnu vezu s bržim metabolizmom.

“Studije su pokazale da je cimet koristan za povećanje osjetljivosti na insulin i poboljšanje nivoa šećera i holesterola u krvi, koji su ključni za gubitak težine i cjelokupno zdravlje”, dodaje.

“Cimet može pomoći u povećanju metabolizma kroz nekoliko mehanizama. Može poboljšati osetljivost na insulin, omogućavajući tijelu da efikasnije reguliše nivo šećera u krvi. Ovo, zauzvrat, može smanjiti vjerovatnoću skladištenja masti i promovirati korišćenje glukoze za energiju. Dodatno, cimet može imati termogeni učinak, što znači da može malo povećati vašu brzinu metabolizma povećavajući proizvodnju topline u tijelu nakon konzumiranja”, dodaje.

Kurkuma

Kurkuma, sa svojim zemljanim i blago paprenim okusom, je začin koji je stekao popularnost zbog svog jedinstvenog ukusa i potencijalnih zdravstvenih prednosti. Iako nije tradicionalni pratilac kafe, neki pojedinci su počeli da ubacuju kurkumu u svoju kafu, stvarajući ukus.

Foto: Pixabay

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakZašto djeca pri rođenju najčešće imaju plave oči?
Naredni članakUz ove trikove ćete se odmah riješiti mamurluka