Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima.

Ministarstvo energetike i rudarstva je nakon dvije godine primjene Zakona o geološkim istraživanjima izvršilo evaluaciju i pristupilo izradi izmjena i dopuna Zakona o geološkim istraživanjima.

U prethodnom periodu održane su četiri javne rasprave i primjedbe iznesene na ovim raspravama, kao i primjedbe i sugestije stručne i šire javnosti su ugrađene u ovaj prijedlog zakona, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Na ovaj način oblast geologije je u potpunosti uređena i u skladu je sa savremenim kreatanjima u okruženju.

ZA SRPSKU NIЈE PRIHVATLjIV IZVЈEŠTAЈ O SPROVOĐENjU IPA TRI PROGRAMA U PROŠLOЈ GODINI

Izvještaj o sprovođenju IPA tri programa u 2023. godini nije prihvatljiv za Republiku Srpsku jer ga je sačinila Direkcija za evropske integracije BiH samostalno, bez uključivanja i saglasnosti Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju i republičkih institucija.

To je kršenje sistema koordinacije procesa evropskih integracija u BiH, dogovorenog i usvojenog na najvišem tehničkom i političkom nivou u kojem je određen način ostvarivanja principa konsenzusa u BiH potrebnog da bi se govorilo “jednim glasom” saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću nakon što je Vlada Srpske prihvatila informaciju o izradi Godišnjeg izvještaja o sprovođenju IPA tri u prošloj godini.

UTVRĐEN PRIЈEDLOG ZAKONA O LOVSTVU

Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o lovstvu kojim se preciznije uređuje gazdovanje lovištem i divljači i definiše lovstvo kao djelatnost od posebnog interesa.

Predloženo zakonsko rješenje definiše divljač kao dobro od opšteg interesa, te se nedvosmisleno propisuje kako se obezbjeđuje opšti interes lovstva kao djelatnosti i divljači kao dobra od opšteg interesa.

ZA IZMIRIVANjE DOPRINOSA ZA 346 RADNIKA IZDVOЈENO VIŠE OD DVA MILIONA KM

Vlada Republike Srpske prihvatila je Informaciju o realizaciji Osnova programa socijalnog zbrinjavanja radnika za prošlu godinu, u kojoj se navodi da su izmirene obaveze za neuplaćene doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti za 346 radnika u ukupnom iznosu od 2.135.812 KM.

U periodu od 2004. godine do 31. decembra prošle godine, za realizaciju Programa socijalnog zbrinjavanja radnika ukupno je uplaćeno 210.173.259 KM, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

USVOЈEN AKCIONI PLAN ZA SPROVOĐENjE STRATEGIЈE RAZVOЈA MALIH I SREDNjIH PREDUZEĆA

Vlada Republike Srpske usvojila je Akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja malih i srednjih preduzeća Republike Srpske za period 2024-2026. godine, a okvirna raspoloživa sredstva za realizaciju projekata i aktivnosti iznose 449.772.430 KM.

Ovaj plan predstavlja treći trogodišnji akcioni plan za realizaciju Strategije razvoja malih i srednjih preduzeća Republike Srpske.

IMENOVANE GRUPE KOЈE ĆE KREIRATI MЈERE ZAŠTITE DЈECE NA INTERNETU

Vlada Republike Srpske je imenovala radne grupe s ciljem izrade mjera zaštite djece i omladine od rizičnih onlajn pojava koje čine strčnjaci iz nadležnih ministarstava i Agencije za informaciono-komunikacione tehnologije.

Vlada Republike Srpske na sjednici je usvojila informaciju o analizi rizičnih onlajn pojava za djecu i omladinu.

Opširnije pročitajte OVDЈE.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: RTRS

Prethodni članakKovačević: SNSD će uložiti žalbu, neće proći odluka kojom se poništava narodna volja (VIDEO)
Naredni članakDOBOJ: Sloga Meridian nastavlja saradnju sa Jagodićem; Poznato koji igrači odmah odlaze sa dobojskih Luka (FOTO/VIDEO)