Razni činioci, uključujući lijekove za lečenje depresije, mogu uticati na ženin seksualni nagon.

Depresija može učiniti da osoba izgubi interes za stvari ili aktivnosti koje je nekad voljela da radi. U to spada i seks. Dok lijekovi mogu da pomognu ljudima u borbi protiv depresije, jedna od nuspojava antidepresiva mogao bi biti nizak libido, tvrde ljekari.

Antidepresivi se obično propisuju kada se nekome dijagnostifikuje depresija, anksiozni poremećaj, opsesivno-kompulzivni poremećaj (OCD) i posttraumatski stresni poremećaj (PTSP).

Takođe se mogu koristiti za liječenje hronične bolesti kao i poremećaja ishrane, navodi psihijatar Rahul Rai Kakar.

Poznato je da antidepresivi mogu da pomognu u regulisanju raspoloženja, ali takođe mogu da utiču i na seksualni život.

Donosimo vam super ideje kako ovu zdravu biljku, koje ima samo u proljeće, sačuvati za zimu.

Depresija i antidepresivi mogu uzrokovati simptome poput suve vagine, kao i smanjenog seksualnog nagona, prema studiji objavljenoj u Journal of Clinical Medicine.

Drugo istraživanje, objavljeno u časopisu Drug Healthcare and Patient Safety, pokazalo je da antidepresivi mogu prouzrokovati seksualne probleme kao što su smanjena seksualna želja, smanjeno seksualno uzbuđenje, odgođeni ili smanjeni orgazam, a često i njegov izostanak.

“Žene mogu da primjete smanjenje ili promjene u seksualnoj želji, uzbuđenju ili orgazmu dok uzimaju antodepresive”, kaže Kakkar.

Na ovo mogu uticati individualne razlike, određeni antidepresiv koji se uzima kao i drugi faktori kao što su cjelokupno mentalno zdravlje osobe i dinamika odnosa.

Foto: nezavisne.com/Arhiva

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakEU traži načine rješavanja ovisnosti o društvenim mrežama
Naredni članakDa li je zaista potrebno da napravimo 10.000 koraka dnevno da bismo bili zdraviji?