Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH večeras je u Sarajevu usvojio po hitnom postupku Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, koji je usklađen sa odgovarajućim direktivama i uredbama EU u ovoj oblasti.

Usvajanjem ovog zakona sa oznakom “EI” BiH želi poboljšati kapacitete za efikasniju borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma u korist poslovne zajednice i građana BiH.

Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti jedan je od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, a njegovim usvajanjem Savjet ministara u očekivanju dobijanja datuma za otvaranje pregovora šalje snažnu poruku Evropskom savjetu koji raspravlja o politici proširenja EU.

Novi zakon harmonizuje sistem sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma u BiH sa standardima Međunarodne agencije za borbu protiv pranja novca /FATF/ i Komiteta eksperata Savjeta Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti /Manival/.

U raspravi o zakonu koji je u utvrdio i u parlamentarnu proceduru uputio Savjet ministara, Mira Pekić iz PDP-a rekla je da će poslanici ove stranke podržati zakon, ali da smatraju da ga nije trebalo razmatrati po hitnoj pjroceduri.

– Trebalo je dati prostora da reagujemo na članove zakona – rekla je Pekićeva.

Ona smatra da je Vlada Republike Srpske trebala da dostavi mišljenje da li Agencija za bankarstvo, Poreska uprava i Agencija za osiguranje Srpske mogu da preuzmu sve obaveze koje im se dodjeljuju zakonom.

Šerif Špago iz SDA smatra da nije dobro što se ovim zakonom Poreskoj upravi Federacije BiH oduzimaju aktivnosti koje je 23 godine provodila i daju federalnoj Upravi za inspekcijske poslove, koja nema ni odjeljenje za ove poslove.

– Bojim se da ćemo dobiti zakon koji u FBiH dugo neće imati ko da sprovodi – ocijenio je Špago.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Marinko Čavara najavio je za 29. decembar novu hitnu sjednicu.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakCvijanović: Srpska i Srbija će nastaviti da razvijaju uspješnu saradnju i najbolje moguće odnose
Naredni članakDodik: Dio ljudi u Beogradu veoma negativno nastrojen prema Srpskoj