Vijeće ministara BiH danas je usvojilo Pravilnik o načinu kontrole cijena lijekova, oblikovanju cijena i izvještavanju o cijenama lijekova.

Građanima su obećane niže cijene, a državi uštede od 50 miliona KM.

Podsjećamo, prijedlog pravilnika utvrdila je Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine i dostavila ga Vijeću ministara na usvajanje.

Taj dokument, kazao je ministar civilnih poslova Adil Osmanović, prošao je sve zakonske procedure zbog čega ministar i očekuje njegovo usvajanje na današnjoj sjednici.

"Stručno vijeće Agencije za lijekove, koje je u tehničkom mandatu, dalo je pozitivno mišljenja na pravilnik zato Ministarstvo civilnih poslova i očekuje njegovo usvajanje na sjednici", pojasnio je Osmanović uoči sjednice Vijeća ministara BiH.

 

Vijeće ministara BiH predložilo je ranije da se po hitnoj proceduri usvoje izmjene Zakona o lijekovima koje predviđaju izmjenu člana 15 kako bi se izvšilo imenovanje novog Stručnog vijeća Agencije, kojem je mandat istekao 2012. godine.

Takav hitni zakonodavni postupak nisu prihvatili ni poslanici niti delegati Parlamentarne skupštine BiH na sjednicama te bi se izmjene zakona trebala sada naći u redovnoj proceduri.

Prema predloženim izmjenama Zakona, Stručno vijeće Agencije trebala bi činiti dva kandidata Vijeća ministara, po dva kandidata iz svakog entiteta i jedan kandidat iz Brčko Distrikta BiH.

Inače, razmatranje Prijedloga pravilnika o visini cijene lijekova bila je jedina tačka dnevnog reda današnje sjednice Vijeća ministara BiH.

 

Izvor: N1

Prethodni članakZemljotres na Vlašiću
Naredni članakPretežno oblačno, uz povremenu kišu