Ustavni sud Republike Srpske odlučio je da neke od odredaba Pravilnika o kriterijumima i postupku prijema radnika u radni odnos u đačkim domovima i učeničkim kulturnim centrima nisu u saglasnosti sa Ustavom Srpske.

Osporenim odredbama normiran je socijalni status kao jedan od kriterijuma za bodovanje prilikom utvrđivanja liste kandidata za prijem u radni odnos u domu i dodjeljivanje 10 bodova članu porodice poginulog borca Odbrambeno-otadžbinskog rata po tom osnovu.

Donoseći ovakvu odluku Ustavni sud je ocijenio da su ovi kandidati stavljeni u privilegovan položaj u odnosu na ostale kandidate imajući u vidu da je Zakonom o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca Odbrambeno-otadžinskog rata već propisana obaveza javnih tijela da pri zapošljavanju daju prednost članu porodice poginulog boraca u odnosu na ostala lica.

Ustavni sud je ocijenio da donosilac spornog Pravilnika nije mogao ponovo vrednovati isto lično svojstvo kandidata jer to dovodi do toga da se dva puta vrednuje isti lični status jedne kategorije kandidata za prijem u radni odnos.

Time su ostali kandidati diskriminisani u pravu na dostupnost radnog mjesta pod istim ulovima, saopšteno je iz Ustavnog suda.

Ustavni sud na današnjoj sjednici nije prihvatio inicijative za pokretanje postupka za ocjenjivanje ustavnosti Zakona o komunalnim taksama i Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, odnosno za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti pojedinih podzakonskih i pojedinačnih akata.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakMinistri iz Srpske u Savjetu ministara nisu dali saglasnost za glasanje državljanima Slovenije, Poljske i Rumunije
Naredni članakDelegacija EU pozdravila povlačenje Prijedloga zakona o neprofitnim organizacijama