Veš-mašina ima ključnu ulogu u održavanju naše odjeće čistom i svježom. Međutim, s vremenom može razviti neugodne mirise i nakupiti ostatke deterdženta i omekšivača. Za održavanje optimalne učinkovitosti i produženja životnog vijeka vaše veš-mašine redovno čišćenje je neophodno.

U ovom članku ćemo istražiti ekološki prihvatljivu i isplativu metodu za čišćenje veš-mašine sirćetom i sodom.

Čišćenje veš-mašine sirćetom i sodom

Prije nego što se upustite u proces čišćenja, važno je razumjeti zašto je vašoj veš-mašini potrebno redovno održavanje.

Tokom vremena deterdžent, omekšivač i prljavština mogu se nakupiti u različitim dijelovima mašine, što dovodi do neugodnih mirisa, stvaranja plijesni i smanjene učinkovitosti. Redovno čišćenje pomaže u sprječavanju ovih problema i obezbjeđuje najbolji rad vašeg uređaja.

Čišćenje sirćetom

Sirće, svestrano i prirodno sredstvo za čišćenje, vrlo je učinkovito u razgradnji mineralnih naslaga, otapanju taloga od sapuna i uklanjanju neugodnih mirisa. Evo kako koristiti sirće za čišćenje veš-mašine.

Ispraznite bubanj

Započnite pokretanjem praznog ciklusa tople vode kako biste isprali sve ostatke. Provjerite je li bubanj prazan.

Dodajte sirće

Ulijte dvije šoljice bijelog sirćeta u dio za deterdžent ili direktno u bubanj. Kisela svojstva sirćeta pomažu u otapanju nakupina minerala i uklanjanju bakterija.

Pokrenite ciklus tople vode

Postavite svoju veš-mašinu na najtopliju vodu i pokrenite cijeli ciklus pranja. Kombinacija vruće vode i sirćeta dezinfikuje i čisti unutrašnje komponente uređaja.

Čišćenje sodom bikarbonom

Sada kada je vaša veš-mašina tretirana sirćetom, vrijeme je da uvedete sodu bikarbonu kako biste neutralizovali mirise i dodatno poboljšali proces čišćenja.

Posipajte sodu bikarbonu

Nakon ciklusa sirćeta, uspite jednu šoljicu sode bikarbone direktno u bubanj. Soda bikarbona djeluje kao prirodni dezodorans i pomaže ukloniti sve dugotrajne mirise.

Pokrenite drugi ciklus

Postavite svoj uređaj za drugi ciklus tople vode. Soda bikarbona će zajedno sa sirćetom razgraditi ostatke i ukloniti sve preostale mirise.

Redovno čišćenje veš-mašine sirćetom i sodom bikarbonom jednostavan je, ali učinkovit način da održite nesmetan rad i svjež miris.

Uvrštavanjem ovih prirodnih sredstava za čišćenje u vašu rutinu ne samo da produžujete vijek trajanja svog uređaja, već takođe doprinosite zdravijem i održivijem kućnom okruženju, prenosi krenizdravo.dnevnik.hr.

Foto: Pexels

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakTri trika za sjeckanje luka bez suza
Naredni članakStudija utvrdila: Samoća je dobra za mentalno zdravlje