Današnji upad naoružanih pripadnika tzv. kosovske policije u Privremene organe opština Peć (u Goraždevcu), Istok (u mjestu Osojane) i Klina (u selu Vidanje) nastavak je etničkog čišćenja i zatiranja Srba na Kosovu i Metohiji, u direktnoj režiji Aljbina Kurtija, a pred očima kompletne međunarodne zajednice , saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Tokom današnje nelegalne i nasilne akcije privedeni su i predsednici privremenih organa na informativne razgovore, a u nasilnom upadu u mirne srpske sredine zatvoreni su i domovi zdravlja, ambulante, apoteke.

Kancelarija ukazuje da su Kurtijevi specijalci zatvorili srpske opštine u Metohiji, koja je tokom sukoba 1999. godine, a potom i tokom pogroma 2004. godine potpuno nasilno etnički očišćena od Srba.

Dodaje se da su se, teškom mukom, Srbi u malom broju vratili na svoja ognjišta i u povratnička naselja gdje im je život garantovala i međunarodna zajednica, a da ih danas Kurti policijom, dugim cijevima i oklopnim vozilima ponovo protjeruje.

– Ovakva akcija uslijedila je nakon prošlonedjeljnog upada u opštinu Gora koji nije osudio nijedan pripadnik međunarodne zajednice i svojim glasnim ćutanjem postaju saučesnici ovakvih Kurtijevih nedjela – navedeno je u saopštenju.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakKovačević: Borenović i PDP koriste svaku priliku da ocrne Srpsku (VIDEO)
Naredni članakVučić: Kurtijev cilj je etničko čišćenje Srba (VIDEO)