Na zahtjev velikog broja poslodavaca čije poslovanje je ugroženo primjenom odluke o najnižoj plati u Republici Srpskoj za 2024. godinu Unija poslodavaca Republike Srpske i Privredna komora Republike Srpske su uputili inicijativu institucijama Republike Srpske za suspenziju ove odluke.

– Unija poslodavaca i Komora ukazuju da je u januaru nastavljen trend smanjenja obima narudžbi iz inostranstva, ugovori za 2024. godinu još nisu zaključeni, a spoljnotrgovinski partneri ne prihvataju bilo kakvu opciju povećanja cijena i mnogi najavljuju prebacivanje poslovanja u FBiH ili druge zemlje u okruženju zbog pogoršanja uslova poslovanja – najniža plata Republika Srpska 460 evra, FBiH 316 evra, Srbija 404 evra, Crna Gora 450 evra (oporeziva sa 15 odsto) – navodi se u saoštenju.

U saopštenju ističu da ukoliko ne dođe do suspenzije Odluke o najnižoj plati, “Republika Srpska će se suočiti sa značajnim smanjenjem broja zaposlenih u privredi, padom produktivnosti i konkurentnosti, rastom inflacije i neformalne ekonomije, zatvaranjem preduzeća, preseljenjem sjedišta i djelatnosti u FBiH i drugim negativnim efektima, koji će ugroziti ekonomsku i socijalnu stabilnost Republike Srpske”.

– Zajednički stav Unije i Komore je da se još uvijek mogu spriječiti katastrofalne posljedice koje prijete našoj ekonomiji, ali da je neophodno promptno djelovati i suspendovati primjenu Odluke o najnižoj plati, do pripreme promjena u zakonskom okviru koje će doprinijeti smanjenju opterećanja na privredu, povećanju primanja zaposlenih i povećanju javnih prihoda – navodi se u saopštenju.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik: Tramp pokazao da je odličan lider
Naredni članakKaran: Formula za mir u BiH zove se Republika Srpska!