BANJALUKA – Republika Srpska je za 11 mjeseci ove godine ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od 3,72 milijardi dolara, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 65,8 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Od tog iznosa, vrijednost ostvarenog izvoza čini 1,48 milijardi dolara, a uvoza oko 2,24 milijardi dolara. Vrijednost ostvarenog izvoza za 11 mjeseci ove godine veći je za devet odsto, a uvoza je manji za 1,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Najviše robe Srpska je u posmatranom periodu u vrijednosti od 259,8 miliona dolara izvezla u Italiju, zatim u Srbiju, gdje je vrijednost ostvarenog izvoza bila skoro 184 miliona dolara, te u NJemačku, na čije tržište je izvezla robu u vrijednosti od 158,55 miliona dolara. Najveća vrijednost ostvarenog uvoza robe od 415,25 miliona dolara bila je iz Srbije, te 282,2 miliona dolara iz Italije, dok je iz Rusije uvezeno robe u vrijednosti od 269,4 miliona dolara.

Posmatrane prema ekonomskim grupacijama, Republika Srpska je za 11 mjeseci ove godine na tržište EU izvezla robu u vrijednosti 1,08 milijardi dolara, dok je vrijednost uvoza iz EU u tom periodu bila oko 1,15 milijardi dolara. Vrijednost ostvarenog izvoza u EU u 11 mjeseci ove godine veća je za 9,9 odsto, dok je vrijednost uvoza veća za 4,4 odsto nego u istom periodu prošle godine. Ekonomista Đurđica Stojadinović, koja se bavi istraživanjem i analizom tržišta, rekla je Srni da su ohrabrujući podaci koji pokazuju trend procentualnog povećanja izvoza i smanjenja uvoza, uz rast procenta pokrivenosti uvoza, čime se smanjuje deficit platnog bilansa.

"Problem je da se znatnije poveća izvozna komponenta u spoljnotrgovinskoj komponenti Srpske, je taj što je domaća privreda uvozno orijentisana, naročito kada su u pitanju nabavke mašina i druge opreme za proizvodnju. To opet dovodi do toga da domaći proizvođači imaju ograničavajući faktor u ispunjavanju traženog kvaliteta i standarda proizvoda koju moraju zadovoljiti, posebno u slučajevima kada svoju robu plasiraju na prostore EU", navela je Stojadinovićeva.

Ona je dodala da je veoma značajan ograničavajući faktor u spoljnotrgovinskom poslovanju fiksni kurs KM u odnosu na evro, jer to više pogoduje uvoznicima nego izvoznicima. Stojadinovićeva je kao šansu za povećanje ukupnog obima spoljnotrgovinske razmjene navela to što će ubrzo stupiti na snagu izmijenjeni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/ BiH sa EU. "U tome leži šansa da se na strani uvoznika pojača prisustvo domaćih firmi, kao i da se iskoriste pogodnosti u izvozu roba putem jačanja poslovne saradnje sa regijama država Unije koje se komparativno nadopunjuju sa nama. Ono što bi olakšalo domaćim privrednicima u spoljnotrgovinskom poslovanju je stvaranje klastera i holdinga u nastupu na tržištu EU", dodala je Stojadinovićeva.

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakNovogodišnji rituali u svijetu
Naredni članakDoboj: U ponedeljak počinje 23. Božićno-novogodišnji turnir