BANJALUKA – Direktor „Puteva Republike Srpske“ Nenad Nešić očekuje da će u februaru konačno početi uklanjanje nezakonito postavljenih naplatnih kućica u Glamočanima kod Banjaluke.

Kancelariji za razmatranje žalbi BiH krajem januara ističe rok da odluči po žalbi „Kozaraputeva“ i „Prijedorputeva“ na izbor „MG Minda“ biznismena Mladena Milanovića Kaje i „MIG Elektrika“ iz Mrkonjić Grada na tenderu vrijednom 1,3 miliona KM za uklanjanje kućica.

Nešić u izjavi za portal CAPITAL svoje optimistične procjene temelji na tome da se radi o žalbi na formalne procedure tendera i da će „MG Mind“, ubrzo nakon odluke Komisije za žalbe početi sa uklanjanjem kućica.

Kaže da će kroz nekoliko dana biti odabrana i firma kojoj će samo za nadzor nad radovima biti isplaćeno oko 30.000 KM.

„Trenuto biramo ponuđača. Pristigle su tri ponude za nadzor, ali ne bih u ovoj fazi otkrivao o kojim je firmama riječ…Uklanjanje kućica u Glamočanima je obustavljeno zbog žalbe. Mi smo je odbili, ali smo je proslijedili nadležnoj Kancelariji. Na njihovu adresu stigla je 25. decembra i zakonski rok je 30 dana od trenutka prikupljanja dokaza. Čim stigne odgovor, počinjemo s radovima u februaru“, najavio je Nešić.

Međutim, uzme li se u obzir ranije opravdanje Kancelarije da su „zatrpani žalbama ponuđača“ te da „nemaju dovoljno ljudi koji bi se njima bavili“, vozači bi mogli još sačekati prije nego što vožnja na brzoj cesti postane bezbjednija.

Borba Kaje i Čorokala odgodila radove

Konzorcijum „Prijedorputevi“ i „Kozaraputevi“, nezadovoljan „formalnim uslovima“, uložio je polovinom decembra žalbu na tender „Puteva RS“ koji su ovaj posao dodijelili „MG Mindu“ i „Mig Elektru“. Vlasnik „Kozaraputeva“ Dragan Čorokalo nije želio da komentariše uloženu žalbu, napominjući da je „ovo tender kao i svaki drugi“ te da su u tenderskoj dokumentaciji pronađeni „manji propusti“.

http://3.bp.blogspot.com/-ZYSO76vpD3k/VhajLJyu_YI/AAAAAAAALZg/0k9bUSqLuys/s1600/kaja.jpgFirme „MG Mind“ i „MIG Elektro“, kako je CAPITAL  pisao početkom decembra, dostavile su najpovoljniju ponudu od tri pristigle na tender „Puteva RS“. Ugovor koji je trebalo da potpišu bio je za 240.000 KM „lakši“ od vrijednosti javne nabavke.

Nakon što Kancelarija za žalbe donese konačnu odluku, saga oko sramne i promašene investicije ovog javnog preduzeća, dok je na njegovom čelu bio direktor Nedeljko Knežević, mogla bi biti okončana za oko 3,4 miliona KM.

Poreski obveznici izdvojiće milione za kućice koje nikada nisu bile u funkciji, jer su nadležni, nakon što su postavljene, uvidjeli da se „nalaze na magistralnom putu Banjaluka – Klašnice, a ne na autoputu“.

„Urbis Centar“ poskupio tender

Iako je, prema projektu banjalučkog Instituta za građevinarstvo, ovaj posao trebalo da košta 750.000, revizija „Urbis Centra“ povećala je vrijednost radova na 1,56 miliona KM zbog vraćanja ovog dijela brzog puta u ranije stanje, rekonstrukcije uključnih i isključnih traka te postavljanja nove saobraćajne signalizacije.

Ministarstvo saobraćaja i veza RS, kako su tvrdili, nikada nije dalo saglasnost za postavljanje kućica u Glamočanima, jer putarinu nije moguće naplaćivati na magistralnom putu. Međutim, u “Putevima” su negirali te tvrdnje, ističući da su postupali na osnovu naloga Ministarstva saobraćaja i veza i Vlade RS.

Ovaj slučaj bio je i pod istragom MUP-a koje je nadležnom tužilaštvu podnijelo izvještaj o počinjenom krivičnom djelu nekadašnjih čelnika “Puteva RS” Nedeljka Kneževića, Mladena Lazendića, Slobodana Udovčića i Miroslava Jankovića. Oni su završili na saslušanju u Okružnom tužilaštvu u Banjaluci, nakon čega je istraga obustavljena, uz zvanično obrazloženja da „nije bilo krivičnog djela“.

CAPITAL: Žana Gauk

Prethodni članakIRB RS odobrila 92 miliona KM kredita
Naredni članak24.BOŽIĆNO –NOVOGODIŠNJI TURNIR ”DOBOJ 2018”: Sloga i Željo u finalu