Epidemiolog u republičkom Institutu za javno zdravstvo Јelena Đaković Deviić rekla je da do sada nije prijavljen nijedan slučaj velikog kašlja /pertusisa/ u Srpskoj, naglašavajući da je najbolja zaštita od ove bolesti redovna vakcinacija djece.

Devićeva rekla je da pertusis predstavlja zaraznu bolest od koje najčešće obolijevaju mala djeca.

– Bolest uzrokuje bakterija `bordetela pertusis` /bordetella pertussis/, koja se nakon ulaska u respiratorni sistem razmnožava i stvara toksine, usljed čega nastaje oštećenje respiratorne sluznice – pojasnila je Devićeva.

Ona je istakla da se pertusis ili veliki kašalj prenosi kapljičnim putem, a da prvi simptomi nastaju sedam do 10 dana poslije infekcije.

– Bolest se u početku manifestuje simptomima prehlade, nakon čega kašalj postaje intenzivniji. Јavljaju se napadi kašlja naročito noći. Kod dojenčadi klinička slika nije tipična, može da se javi i prestanak disanja – naglasila je Devićeva za Srnu.

Ona je navela da bolest može da prođe bez posljedica, ali da se mogu javiti i komplikacije kao što su upala pluća i srednjeg uha, krvarenja u različitim organima koja se javljaju usljed naprezanja, kao i konvulzije.

Prema njenim riječima, terapija je simptomatska i antibiotska, a, kako kaže, najbolja zaštita od ove bolesti je redovna vakcinacija djece.

Ona je naglasila da se djeca u Srpskoj protiv difterije, tetanusa i pertusisa /DiTePer/ vakcinišu kada navrše dva mjeseca, davanjem tri doze vakcine protiv u preporučenim razmacima.

– Prva revakcinacija protiv difterije, tetanusa i pertusisa daje djeci sa navršenih 18 mjeseci, a druga revakcinacija kod djece uzrasta šest ili sedam godina prilikom upisa u osnovnu školu – navela je Devićeva.

Ona je navela da je u Srpskoj, prema podacima za prošlu godinu, obuhvat vakcinacije prvom dozom protiv DiTePer-a iznosio 93 odsto, ali da je zabilježen pad obuhvata u revakcinaciji i on je iznosio 65,6 odsto.

Kada je riječ o BiH, zabilježen je jedan slučaj velikog kašlja ili hripavca, i to kod novorođenčeta u Hercegovačko-neretvanskom katnonu, objavili su federalni mediji.

Dvoipomjesečna beba nije bila vakcinisana, ali je imala drugih zdravstvenih problema i ona je preminula.

U Hrvatskoj postoji i epidemije velikog kašlja, a nakon Zagreba i Splita, veliki kašalj počeo je da se širi Dubrovnikom.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakBezbjednost učenika i nastavnika mora biti prioritet
Naredni članakDodik-Maljković: Podržati aktivnosti Pokreta za žensku košarku