Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljeno je 70 oboljelih od velikog kašlja, među kojima je najviše djece, a većina je nepotpuno vakcinisana, rečeno je Srni u ovom institutu.

Najviše prijavljenih je u dobi od šest do 14 i od 15 do 19 godina.

– Od ukupnog broja registrovanih, 63 je iz Banjaluke, pet iz Bijeljine i po jedno iz Zvornika i Foče – rekla je Srni portparol Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Milka Mrđa.

Ona je istakla da je redovna vakcinacija djece najbolja zaštita od ove bolesti.

– Postoje efikasne kombinovane vakcine, petovalentne i kvadrivalentne, koje sadrže komponentu protiv pertusisa /DTaP-IPV-HiB i DTaP-IPV/ i koje se daju djeci u okviru kalendara obavezne imunizacije u Republici Srpskoj – pojasnila je Mrđa.

Ona je navela da bi svako lice koje nije vakcinisano ili je nepotpuno vakcinisano prema kalendaru vakcinacije, trebalo da primi vakcinu protiv velikog kašlja, prema uzrastu.

– Obuhvat vakcinacije prvom dozom protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja bio je 93 odsto za Republiku Srpsku, ali je zabilježen pad obuhvata revakcinacijom i iznosio je 65,6 odsto za cijelu Srpsku u 2022. godini – navela je Mrđa.

Pertusis ili veliki kašalj predstavlja veoma zaraznu bolest od koje najčešće obolijevaju mala djeca.

Bolest uzrokuje bakterija koja se nakon ulaska u respiratorni sistem domaćina razmnožava i stvara toksine, zbog čega nastaje oštećenje respiratorne sluznice.

Veliki kašalj se prenosi kapljičnim putem, trajanje inkubacije je devet do deset dana /raspon od šest do 21 dan/, a osoba je najzaraznija na početku bolesti.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakOdbijen zahtjev za izuzeće sudije Mirsada Strike
Naredni članakDodik: Dolazak O’Brajena prilika da se vidi da li SAD podržava dogovore predstavnika u BiH