Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da bi zakon o sudu BiH i zakon o Ustavnom sudu BiH trebalo paralelno da idu u proceduru, sve do njihovog usvajanja.

Dodik je rekao da zakon o sudu BiH nije usaglašen, jer se zastalo na tome da to ne može biti zakon o sudovima BiH, nego o sudu BiH i da taj sud može da ima samo dva nivoa odlučivanja.

– Јedan nivo odlučivanja bio bi na nivou kojeg sad imamo, koji je vanustavni i nelegalan, ali proizvodi određene posljedice i to je razlog zašto mi treba da pokušamo nešto učiniti. Mi tražimo da se formira apelaciono vijeće u tom sudu, ali da to vijeće ne bira predsjednik sadašnjeg suda, nego da se formira u skladu sa procedurama Visokog sudskog i tužilačkog savjeta i da sjedište tog apelacionog odjeljenja bude u Banjaluci. To smo spremni da prihvatimo – izjavio je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Dodik je rekao da su zakoni, koji su usvojeni na nivou BiH, bili dio ranijeg paketa kojeg su dogovorili predstavnici stranaka koji čine većinu na nivou BiH.

Kada je riječ o prijedlogu zakona o Ustavnom sudu koji je predlo

žio SDS, Dodik je rekao da je to pokušaj da se pribavi pažnja i da je taj prijedlog identičan onom predloženom Savjetu ministara.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakZa održavanje skupa u Sarajevu potrebna saglasnost kantonalnog Ministarstva saobraćaja
Naredni članakDodik: Srbi imaju pravo da se okupe u Sarajevu (VIDEO)