Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić izjavila je da je u pet testnih škola u Srpskoj aktivirana usluga “Siguran net”, te blokiran pristup određenim sadržajima, kao što su oružje, kladionice, društvene mreže, Јutjub i slično.

Stojičićeva je navela da je, u saradnji sa kompanijom “M:tel”, ova usluga aktivirana od 2. novembra u Gimnaziji Mrkonjić Grad, Umjetničkoj školi “Vlado Milošević” Banjaluka, banjalučkim osnovnim školama “Branko Radičević” i “Sveti Sava”, te Tehničkoj školi Trebinje.

– Od kompanije Mtel dobili smo informaciju da ova usluga funkcioniše, te da korisnici, ukoliko pokušaju pristupiti blokiranim sadržajima, dobijaju poruku upozorenja da im je taj sadržaj zabranjen u okviru usluge – pojasnila je Stojičićeva za Srnu.

Istakla je da usluga štiti korisnika od malicioznih napada, o čemu je obaviješten putem poruke upozorenja.

– Škole u kojima je ova usluga aktivirana treba da testiraju navedenu opciju i dostave svoje komentare i sugestije u vezi s tim, kao i liste sadržaja koji su trenutno blokirani i kojima pristup nije moguć – rekla je Stojičićeva.

Prema njenim riječima, planirano je da ova opcija do kraja godine bude aktivirana u još 32 osnovne i srednje škole, nakon čega će biti odrađena evaluacija i definisane preporuke u vezi sa navedenom uslugom.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: SRNA

Prethodni članakPotrošačka korpa u oktobru 2.537 KM, prosječna neto plata 1.290 KM
Naredni članakServisna informacija Policijske uprave Doboj za dan 27.11.2023. godine