Uprava za indirektno oporezivanje BiH u januaru je prikupila 869 miliona KM indirektnih poreza ili 68 miliona KM više nego u istom mjesecu lani.

Iz UIO BiH su saopštili da je u januaru privredi vraćeno 168 miliona KM PDV-a, pa su neto prihodi koji su otišli u raspodjelu BiH, Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko distriktu iznosili 700 miliona KM i veći su za 93 miliona KM u odnosu na prihode koje su sa jedinstvenog računa korisnici dobili u januaru 2023. godine.

Za finansiranje institucija BiH, kako se navodi, sa jedinstvenog računa UIO raspoređeno je 83 miliona KM.

Ostatak prikupljenih prihoda raspoređen je Federaciji BiH 378 miliona KM, Republici Srpskoj 212 miliona KM i Brčko distriktu 21 milion KM.

Iz UIO podsjećaju da se raspodjela prihoda od indirektnih poreza obavlja u skladu sa zakonom o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, te u skladu sa odlukama Upravnog odbora UIO o koeficijentima za raspodjelu prihoda entitetima.

Po osnovu posebne putarine za izgradnju auto-puteva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva Federacija BiH je dobila dodatnih 18 miliona KM, Republika Srpska 11,9 miliona KM i Brčko distrikt 600.000 KM.

Foto: Centralna banka BiH

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik: Dolazak O’Brajena prilika da se vidi da li SAD podržava dogovore predstavnika u BiH
Naredni članakAmerički diplomata sa članovima Predsjedništva BiH