U banjalučkom naselju Drakulići obilježene su 82 godine od stradanja Srba u Drakuliću, Šargovcu, Motikama i rudniku Rakovac. Ustaše su 7. februara 1942. godine bez ispaljenog metka ubile 2.315 Srba, među kojim 551 dijete. O svireposti zločina svjedoči činjenica da su pokolj nad Srbima činile komšije i sveštenici iz samostana na Petrićevcu.

Svake godine, kako se ne bi zaboravila žrtva više od 2.300 ubijenih Srba, među kojima 551 dijete u Drakuliću, Šargovcu, Motikama i rudniku Rakovac , kod spomen-kosturnice u Drakuliću služen je pomen.

Nakon pomena, koji su služili sveštenici Banjalučke eparhije, položeni su vijenci i cvijeće.

U ime institucija Republike Srpske vijenac su položili predsjednik Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić i izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH.

Vijenac je položio i konzul Srbije u Banjaluci Dragan Protić.

Koliki su razmjeri ovog zločina govore istorijski podac, prema kojima su među ubijenima na zvjerski način, bila i 52 učenika šargovačke osnovne škole. U ovom zločinu su učestvovae komšije, pa čak i sveštena lica iz samostana u Petrićevcu.

Pod komandom natporučnika Јosipa Mišlova i fra Miroslava Filipovića iz takozvanog “Tjelesnog zdruga Ante Pavelića”, ustaše iz Zagreba i Banjaluke ubijale su Srbe sjekirama, noževima i krampovima.

Uz brojne građane koji su došli organizovanim prevozom iz Banjaluke, obilježavanju su prisustvovali i zvaničnici Srpske -predsjednik Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić, srpski predstavnici u institucijama BiH, rukovodstvo grada Banjaluke, predstavnici nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i NOR-a.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja, rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik: Nastup O’Brajena u Sarajevu demonstracija bahatosti i odsustva ideja
Naredni članakApel za pomoć Zoranu Јugoviću iz Doboja (VIDEO)