Skupštinska većina u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojili su tačke dnevnog reda, među kojima su i vladine odluke o davanju garancija i zaduženja na osnovu kojih će Srpska biti zadužena za novu milijardu KM.

 

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS) nastavljena je danas neđto poslije 10 časova raspravom o predloženom dnevenom redu, koji nije usvojen nakon jučerašnje cjelodnevne rasprave. Šef poslaničkog kluba SDS Vukota Govedarica je zahtijevao od predsjednika NSRS da povuku vladine odluke o garancijama i zaduženjima jer će Republika Srpska biti opterećena za novu milijardu KM.

Opozicija traži da se povuku vladine odluke o garancijama i zaduženjima za autoput Banja Luka-Doboj i restrukturiranje „Željeznica Republike Srpske“, kao i tri zakonska rješenja, jer tvrde da se o ovim pitanjima ne može izjašnjavati po hitnom postupku.

Smatraju i da će ove odluke i zaduženja potencijalno opteretiti RS za još oko milijardu KM.

Vlada RS je zatražila da se po hitnom postupku u dnevni red uvrste izmjene i dopune Zakona o upravljanju otpadom i o koncesijama, kao i Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o naknadama za korišćenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije.

Tokom jučerašnjeg dana opozicija je ponovo ukazivala na dešavanja tokom septembarske sjednice, a iz vladajuće stranke su tvrdili da je neko iz SDS-a zloupotrebio identifikacionu karticu i glasao za poslanika koji nije bio u sali.

Na predloženom dnevenom redu ovog skupštinskog zasjedanja, prvog nakon gotovo dva mjeseca zimske pauze, su prijedlozi zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, gasu, stranim ulaganjima i o banjama.

Vlada je povukla Nacrt zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o duhanu, te Nacrt strategije zaštite zdravlja stanovništva od duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje od 2018. do 2023. godine.

(BN)

Prethodni članakSve promjene u novoj F1 sezoni
Naredni članakProvaljeno u osnovnu školu u Doboju