Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu danas su lišili slobode 10 lica u sklopu operativne akcije “Klaster”, usmjerene na suzbijanje organizovanog kriminala i sistemske korupcije, povezanih sa nezakonitim izdavanjem i nedozvoljenom trgovinom fakultetskim diplomama na području BiH.

Lica lišena slobode će u toku dana biti sprovedena u prostorije Sipe radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog, nakon čega će u zakonskom roku biti predata u dalju nadležnost postupajućeg tužioca Tužilašva BiH, saopšteno je iz SIPA.

Prilikom pretresa do sada su otkriveni i privremeno oduzeti novac u iznosu od 165.000 KM, poslovna dokumentacija, računari, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena krivična djela organizovani kriminal, nedopuštena trgovina i pranje novca, te podstrekavanje, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, falsifikovanje ili uništenje službene isprave i krivotvorenje službene isprave.

Operativna akcija još je u toku i o konačnom ishodu javnost će biti informisana naknadno, saopšteno je iz SIPA.

Akcija “Klaster” sprovedena je na području Banjaluke, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Kozarske Dubice, Brčkog, Travnika i Mostara, a pretresi su vršeni na 18 lokacija na adresama devet fizičkih i devet pravnih lica.

Foto: Screenshot/rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik nakon sastanka sa Krišto i Čovićem: Saglasnost oko Evropskog puta BiH, ali ne i oko NATO-a (VIDEO)
Naredni članakCvijanović sa Namurom: Unaprijediti bilateralne odnose dvije strane