Evropsko tržište pametnih telefona zabilježilo je rast nakon 12 uzastopnih tromjesečja u minusu. Najveći udio na tržištu ima Samsung i to ponajviše zahvaljujući Galaxy S24 seriji.

Nakon 12 uzastopnih tromjesečja pada, evropsko tržište pametnih telefona konačno je zabilježilo rast. Prema najnovijem izvještaju analitičke kompanije Canalys, u priodu od 1. januara do 31. marta isporučeno je 33,1 milion pametnih telefona u Evropi, što predstavlja rast od dva procenta u odnosu na isti period prošle godine.

Naime, Samsung je osigurao prvo mjesto s 37 odsto učešća na tržištu zahvaljujući velikoj potražnji za modelima iz Galaxy S24 serije. Konkretnije, iz Canalysa navode da je Samsungova aktuelna flegšip serija zabilježila ukupno 4,3 miliona isporuka u Evropi, što je povećanje od 58 procenata.

Na drugom mjestu našao se Apple s 22 odsto udjela na tržištu, a može se pohvaliti i s dva najprodavanija telefona u Evropi – iPhone 15 Pro Max koji je prodat u 2,6 miliona primjeraka i iPhone 15 Pro koji je prodat u 1,6 miliona primjeraka.

Na trećem mestu je Xiaomi sa 16 odsto udjela na tržištu, ponajviše zahvaljujući telefonima nižeg i nižeg srednjeg ranga, dok je na četvrtom mjestu Motorola sa 6% učešća na tržištu. Peto mjesto zauzima Honor s tri procenta tržišnog udjela i ukupno milion isporuka u prvom kvartalu.

Analitičari Canalysa predviđaju da će evropsko tržište pametnih telefona u nastavku godine rasti za skromnih jedan procenat.

Foto:; nezavisne.com/Arhiva

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakNove informacije o unaprijeđenom Piech GT
Naredni članakDOBOJ: Karatistkinja Lana Stevanović osvojila treće mjesto na Državnom prvenstvu u Derventi (FOTO)