Vijesti

Trivić: Zahvaljujući Vladi znatan dio sredstava usmjeren u povećanje plata

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić izjavio je Srni da je, zahvaljujući Vladi, u posljednje dvije godine značajan dio sredstava iz budžeta preusmjeren u plate radnika, zbog čega je prosječna plata za april u Srpskoj prvi put veća u odnosu na Federaciju BiH.

Trivić je istakao da je Srpska u prethodnom periodu imala više problema sa radnom snagom nego što je to bio slučaj u FBiH, zbog čega se mnogo radilo da dođe do značajnijeg rasta plata, te da posljednje dvije godine ima plate koje rastu znatno brže nego u FBiH.

– Osim toga, Vlada Republike Srpske je u posljednje dvije godine uspostavila važan dijalog sa privredom i na svaki mogući način nastojala da pruži podršku rastu plata u privredi – rekao je Trivić.

On je dodao da taj rast i dalje traje iako je sve zadesila kriza ogromnih razmjera, koju je donijela pandemija virusa korona.

– Sada se vide i pozitivni efekti zakona koji definiše povrat poreza poslodavcu za povećanje plata – naglasio je Trivić.

Prema njegovim riječima, to što je Vlada Srpske isplatila minimalne plate i doprinose radnicima koje je najviše pogodila epidemija, bila je ogromna podrška bez koje privrednici ne bi mogli da nastave normalno da funkcionišu.

– Zbog toga Republika Srpska, u odnosu na region i na broj radnika, ima procentualno najmanje otkaza – napomenuo je Trivić.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević izjavio je ranije Srni da je, zahvaljujući primjeni Zakona o podsticajima u privredi Srpske, prvi put prosječna plata u Srpskoj veća nego u Federaciji BiH.

– Prema objavljenim statističkim podacima, prosječna plata u Srpskoj u aprilu ove godine je iznosila 946 KM i za šest KM je veća nego u FBiH. Upravo je primjena ovog zakona, koja je počela 1. jula prošle godine, uticala na ovaj rezultat. Јoš jednom pozivam privrednike da iskoriste mogućnosti ovog zakona i da 1. jula, kada počinje drugi obračunski period, apliciraju na ime povećanja plata radnika u svojim privrednim društvima – rekao je Petričević.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Back to top button
Close