Profesor međunarodnih odnosa Srđa Trifković ocijenio značajnim posjete predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Bjelorusiji i Rusiji, navodeći da je, s obzirom na okolnosti, vrijeme da ove zemlje zauzmu nešto aktivniji stav na ovim prostorima jer Srpska ima značajnu geopolitičku, ali i civilizacijsku ulogu.

– Stiče se utisak da je zvanična Moskva bila odsutna, preokupirana situacijom u Ukrajini od koje ne zavisi samo budućnost Rusije već i multipolarizacije svijeta – rekao je Trifković.

On je ukazao na to da je u BiH na sceni pokušaj lažnog visokog predstavnika da kvazi-pravnim sredstvima izvrši preraspodjelu političkih karata s namjerom da Dodika isključi iz političkog života i oduzme imovinu Republici Srpskoj.

– Republika Srpska je najistureniji zapadni punkt slovenskog pravoslavlja. Srpska ima veliki geopolitički značaj koji se ne tiče samo srpskog naroda već u širem civilizacijskom kontekstu, i Rusije i nama bratske Bjelorusije – naveo je Trifković.

On je izrazio nadu da će u narednom periodu Rusija proaktivno djelovati i u kontekstu nelegalnog imenovanja samozvanog visokog predstavnika, te kroz finansijsku podršku Republici Srpskoj.

– Relativno malim ulaganjima u meku moć i investiticone projekte, mogla bi da postigne disproporcionalno velike efekte na našim prostorima – istakao je Trifković.

Komentarišući osuđujuđe komentare pojedinaca u vezi sa posjetama predsjednika Srpske Bjelorusiji i Rusiji, Trifković kaže da su oni samo dio propagandno-političke mašine koja danas ima mnogo predvidljiviji politički pristup.

– Na to ne treba obraćati pažnju, kao što ni zvanična Srbija ni Srbi zapadno od Drine ne treba da obraćaju pažnju na rezolucije Evropskog parlamenta koje nisu vrijedne papira na kojima su napisane – ocijenio je Trifković za Srnu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik boravi danas u Kazanju u koji je doputovao nakon dvodnevne posjete Bjelorusiji.

Dodik je juče završio posjetu Bjelorusiji gdje se sastao sa državnim rukovodstvom.

On je ranije rekao da će poslije susreta sa predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom, imati sastanke sa predsjednikom Tatarstana, ali i sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakKrišto sa članovima Savjet za opšte poslove Evropske unije
Naredni članakMinić: Budžetska podrška poljoprivredi opravdana, ali nije sve u podsticajima