Širom svijeta, kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti. One su odgovorne za 18 miliona smrtnih slučajeva godišnje. To uključuje stanja koja utiču na srce i krvožilni sustav, kao što su moždani udar, koronarna bolest srca i zatajenje srca.

Mnogi od nas svjesni su najčešćih simptoma srčanih bolesti, kao što je bol u prsima. Međutim, postoje i drugi, manje poznati i manje očiti simptomi. U nekim slučajevima, ti simptomi mogu se pojaviti na stopalima.

Prema Američkoj akademiji za dermatologiju (AAD), postoje tri znaka kardiovaskularnih problema koje možemo uočiti na stopalima i prstima.

Oticanje stopala

Otečena stopala jedan su od simptoma bolesti srca. U medicini, poznat kao edem, ovo stanje može biti pokazatelj da srce ne radi kako treba.

“Mnoge bolesti srca uzrokuju nakupljanje tekućine u stopalima i potkoljenicama. Kako se tečnost nakuplja, možete vidjeti otok koji se može proširiti sve do natkoljenica i prepona. Otok ujutro može biti manji i pogoršati se kasnije tokom dana”, pojašnjava AAD, prenosi Index.hr.

Plavi nožni prsti

Ovaj simptom može biti znak začepljenja krvnih žila.

“Kada vam je jako hladno, vaša koža može postati plava ili ljubičasta. Ako je dio kože plav ili ljubičast kada vam je toplo, to može biti znak da vaša krv ne dobija dovoljno kiseonika”, napominje AAD.

Bez liječenja nedostatak kisika može uzrokovati odumiranje kože i tkiva. Medicinski izraz za ovu pojavu je cijanoza.

Bolne kvržice na nožnim prstima

Bolne kvržice na prstima nogu nazivaju se Oslerovi čvorovi.

“Ako imate infekciju srca poznatu kao infektivni endokarditis, bolne kvržice mogu se razviti na prstima ruku, nogu ili na oba dijela tijela. U većini slučajeva nestaju same od sebe, ali nekim pacijentima biće potrebno liječenje. Budući da ovu infekciju uzrokuju bakterije, može se liječiti antibioticima, ali ponekad je potrebna operacija”, poručuje AAD.

Foto: CatsComing/Pexels

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakPao Instagram: Korisnici širom svijeta prijavljuju probleme
Naredni članakKoji su simptomi mini-moždanog udara