​Peta generacija Toyotinog sportskog modela Supra je stigla 2019. godine, a s japanskim dijelom priče u kojoj je učestvovao i BMW stigao je skladni coupe dvosjed za čiji pogon je odabran linijski trolitarski 6-cilindarski biturbo motor (s polica BMW-a) kombinovan s automatskim mjenjačem.

Pored 6-cilindarske opcije (na početku 340, kasnije 382 KS) uz koju je nakon par godina stigla i opcija sa ručnim 6-stepenim mjenjačem, Toyota je Supru ponudila i u jeftinijoj verziji s dvolitarskim četvorocilindarskim motorom (258 KS), što se mnogima činilo kao odlična odluka.

Tri godine poslije u Toyoti su potvrdili da četvorocilindarska opcija koja se nudila samo u kombinaciji s 8-stepenim automatskim mjenjačem od naredne godine više neće biti u ponudi uz Supru čija je slaba prodaja prethodne godine, bez obzira na pogonsku opciju, mnogo lošija od očekivanja u upravi Toyote.

Uz ranije pominjanje da bi Supra uskoro mogla otići u istoriju, u ponudi za narednu godinu ostaje samo trolitarski motor sa šest cilindara koji će se i dalje kombinovati s automatskim ili ručnim mjenjačem.

382 konja i 499 Nm obrtnog momenta su dovoljni za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 4.1 sekundu i elektronski ograničenih 250 km/h. Verzija s trećom papučicom iz mesta do stotke stiže za 4.4 sekundi, prenosi “AutoBlog“.

Foto: PrintScreen/Twitter

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakNastavak suđenje za zločine u Dobrovoljačkoj ulici
Naredni članakRazmatrate cloud? Izbjegnite ove greške