Beograd, 16. febraura 2022.- Predsednik Socijalisticke partije Srbije (SPS) Ivica Dacic potpisao je danas u prostorijama Gradskog odbora podrsku izbornoj listi za parlamentarne izbore na kojoj su uz SPS koalicioni partneri Jedinstvena Srbija i Zeleni Srbije. Istovremeno, podrsku listi za beogradske izbore potpisao je i kandidat za gradonaccelnika Toma Fila. FOTO TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC/ bg

Advokat Toma Fila ocijenio je apsurdnim postupanje Ustavnog suda BiH i istakao da je suština svega da se Republici Srpskoj što prije suze ovlašćenja na koja ima pravo po Dejtonskom sporazumu i ograniče prava Srba u BiH.

Fila je za Srnu izjavio da drugog realnog razloga nije bilo da se juče održi sjednica na kojoj je, bez propisanog prisustva srpskih sudija donesena odluka koja se tiče Republike Srpske i to na onlajn sjednici, jer troje stranih sudija nije moglo da dođe u Sarajevo zbog lošeg vremena.

– Presude ustavnog suda nikad nisu hitne i nije bilo potrebno onlajn da se drži sjednica. Sačekate dva, tri dana da se smiri vrijeme i dođete – rekao je Fila.

On ističe da je suština svega što se sprovodi i u teoriji i praksi “od lažnog Šmita do svega ostalog” da se predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku “skrate krila” i da se Srpskoj skrate ovlašćenja na koja ima prava Dejtonskim sporazumom.

– Ali, u međunarodnom pravu uvek vlada pravo jačeg. Znači ono što hoće Amerika, Nemačka i slični, i kako oni vide Dejtonski sporazum, oni ga tako i primenjuju – kaže Fila.

On napominje da su prava Srba bila ograničena već u Parizu, prilikom parafiranja sporazuma, pa su svake godine imali sve manje i manje prava, pri čemu je konačni cilj da finalu bude centralizovana BiH pod dominacijom bošnjačke većine.

Fila ukazuje da u Ustavnom sudu BiH ne treba da postoje stranci, jer će “i ova trojica“ glasati kako im kažu drugi, a ne kako oni misle.

– Nema pravde za Srbe. To je tako i za Kosovo i Metohiju i za Republiku Srpsku i Crnu Goru – zaključuje Fila.

Od 3. januara u Ustavnom sudu BiH ostalo je dvoje bošnjačkih i jedan hrvatskih sudija, kao i Albanac, Švajcarkinja i Njemica, koje je izabrao Evropski sud za ljudska prava.

Najmanje šest puta u postdejtonskoj BiH, Republika Srpska je predlagala zakon o Ustavnom sudu i insistirala da se stranci vrate u svoju zemlju.

Foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik: Rajlijevo pismo vrhunac drskosti i krajnje opasnog djelovanja
Naredni članakDodik: Tramp pokazao da je odličan lider