Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Zoran Tegeltija rekao je danas u Banjaluci da će prvi put od osnivanja UIO prikupljeni prihodi od indirektnih poreza premašiti 10 milijardi KM godišnje.

Rukovodstvo Uprave na čelu sa Tegeltijom upoznalo je danas članove Zajedničke komisije za reforme i razvoj Parlamentarne skupštine BiH o svim važnim aktuelnim temama u vezi sa indirektnim porezima, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Prilikom posjete UIO, razgovarano je o prijedlozima zakonskih rješenja koja se odnose na PDV, carinu i akcize, a koji se posljednjih mjeseci često pominju u javnosti, posebno u smislu mnogobrojnih zahtjeva za oslobađanje od plaćanja PDV-a, umanjenje stope ili zahtjeva za povrat PDV-a na širok spektar dobara.

Na sastanku je bilo riječi o potrebi za sveobuhvatnom izmjenom Zakona o PDV-u i o sistemu indirektnih poreza, kao i o potrebi tehničkog jačanja internih kapaciteta UIO.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o statusu nekoliko usvojenih inicijativa u okviru Parlamentarne skupštine BiH, kao što su ukidanje PDV-a na doniranu hranu, te povećanje praga za ulazak u sistem PDV-a, ali i o planovima i mogućnostima povećanja gornje granice za nabavku vozila za osobe sa invaliditetom, te plana u vezi sa obnovom graničnih prelaza koji su u lošem stanju.

Na sastanku rukovodstva Uprave i delegacije Komisije bilo je riječi i o sistemu koji je na snazi, a odnosi se na plaćanje PDV-a na lijekove, na takse prilikom registracije novih privrednih subjekata, a razmijenjene su i informacije o mogućnostima i rizicima pomjeranja konačnog dana za obračun PDV-a.

U saopštenju je navedeno da su istaknuti i loši uslovi za rad u sjedištu Uprave i u Regionalnom centru Banjaluka, te je ukazano na potrebu bolje tehničke opremljenosti UIO s ciljem što boljeg obavljanja osnovnih zadataka, prvenstveno pružanja kvalitetnije usluge poreskim obveznicima.

U delegaciji Zajedničke komisije za reforme i razvoj Parlamentarne skupštine BiH bili su predsjednik Ermina Salkičević Dizdarević, zamjenik predsjedavajućeg Ilija Cvitanović, te članovi Snježana Novaković Bursać, Mladen Bosić i Šemsudin Dedić.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakVRIJEME: Sutra oblačno sa padavinama
Naredni članakDogodilo se na današnji datum, 6. decembar