Pravnik Ognjen Tadić istakao je da Sud BiH i Ustavni sud BiH ne poštuju Ustav BiH i naglasio da će suđenje koje počinje sutra biti suđenje i tim sudovima i Kristijanu Šmitu.

Prema Tadićevim riječima, da Sud BiH i Ustavni sud BiH poštuju Ustav BiH onda bi Sud pitao Ustavni sud da li je “Šmitov krivični zakon” saglasan Ustavu i Evropskoj konvenciji i dobio bi odgovor da nije /čl. IV/3.c/.

– Ustavni sud ima nadležnost u pitanjima koja mu uputi bilo koji sud u BiH, a odnosi se na to da li je zakon na čijoj valjanosti počiva njegova odluka, saglasan sa ovim Ustavom, Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama i njenim protokolima, ili sa zakonima BiH; ili u pogledu postojanja ili djelokruga nekog opšteg pravila međunarodnog javnog prava koje je od značaja za odluku tog suda – naveo je Tadić na društvenoj mreži Iks.

Budući da ne poštuju Ustav, suđenje koje počinje sutra biće suđenje i tim sudovima i Kristijanu Šmitu, ukazao je Tadić.

Podsjećamo, na ročištu bi predsjednik Srpske i v.d. direktora “Službenog glasnika” Miloš Lukić trebalo da se izjasne o krivici po optužnici za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića za nepoštivanje odluka Kristijana Šmita koga Srpska ne smatra visokim predstavnikom, jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savjetu bezbjednosti UN.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakVRIJEME: Sutra nagla promjena vremena
Naredni članakDOBOJ: Trijumf rukometaša Sloge u Živinicama (FOTO)