Mercedes je na svečanosti održanoj u Amsterdamu predstavio novu generaciju svog kompaktnog hečbeka. Nova A klasa je stilski i tehnološki modernizovana, a povećan je prostor za putnike u kabini.

Novi Mercedes A klase imao je premijeru nakon niza “tizera” kroz koje nam je proizvođač otkrivao deo po deo ovog vozila.

Sada smo u prilici da automobil sagledamo u celini i da se upoznamo sa njegovim tehničkim detaljima.

Direktor Mercedesa, Diter Ceče, na premijeri u Amsterdamu
Direktor Mercedesa, Diter Ceče, na premijeri u Amsterdamu
Dizajn nove A klase (VIDEO)

Stilski, A klasa za 2019. je tipičan predstavnik sledeće generacije Mercedesovih vozila i oblikovana je u skladu sa novim dizajnerskim jezikom, čije smo elemente mogli da vidimo na novom Mercedesu CLS.

Novi dizajn karakterišu oštrije linije karoserije i agresivniji izgled, za razliku od prethodnika koji je imao “mekše” crte.

“Nos” automobila je postavljen niže nego kod odlazeće A klase, farovi su manji i jednostavnije oblikovani, sa dominantnim LED dnevnim svetlima u obliku bumeranga, dok je maska hladnjaka nešto šira.

Sve to utiče da automobil ima dinamičniji izgled, čak i kada se ne kreće.

Dimenzije (dužina/širina/visina): 4419/1796/1440 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2729 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4419/1796/1440 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2729 mm

Ako se nova A klasa posmatra sa strane, primećuju se dalja pojednostavljenja u oblikovanju, pa je nekadašnji “skulpturalni” dizajn sa dve oštre linije koje su se protezale duž prednjih i zadnjih vrata sveden samo na jednu, donju liniju.

Zadnji deo automobila takođe donosi dizajnerske elemente koji će krasiti novu generaciju Mercedesovih vozila – šira, a tanja stop svetla uokvirena LED trakom trapezoidnog oblika. Za razliku od prethodne A klase, zadnje svetlosne grupe su sada dvodelne, jedna polovina je ugrađena u zadnje krilo, a druga u vrata prtljažnika.

Agresivnijem i sportskijem izgledu na putu svakako će doprineti i nove alu felne dimenzija od 16 do 19 inča.

U najkraćem, Mercedes je nastavio sa “digitalizacijom” kabine, pa će novu A klasu biti moguće naručiti sa potpuno digitalnom komandnom tablom, koja se sastoji od dva povezana displeja – onaj ispred vozača menja klasični instrument klaster, dok desni ekran opslužuje multimedijalni sistem.

Iako dvodelna, tabla izgleda kao jedinstveni displej koji zauzima polovinu širine kokpita, a na raspolaganju je i unapređeno ambijentalno osvetljenje sa 64 dostupne nijanse boja.

Što se tiče digitalne komandne table, u ponudi će biti više opcija. Mogu se narućiti dva ekrana od po 7 inča, zatim kombinacija jednog displeja od 7 i drugog od 10,25 inča, i na kraju varijanta sa dva ekrana od po 10,25 inča.

Multimedijalnim ekranom može se upravljati pomoću ekrana osetljivog na dodir, ali i putem touchpad-a na centralnoj konzoli, u zavisnosti koju opciju kupac odabere.

Takođe, na raspolaganju su i glasovne komande.

Nova A klasa ima veće međuosovinsko rastojanje od prethodne za 30 mm, dok je ukupna širina vozila povećana za 14 mm. U Mercedesu tvrde da će putnici pozadi imati više prostora, kako za kolena, tako i po širini – u visini ramena, ali i za glavu.

Prtljažnik je takođe veći, i to za nekih 30-ak litara, pa je sada na raspolaganju zapremina od 370 l.

Pored funkcije grejanja (prednjih) sedišta, na raspolaganju je i opcija hlađenja i masaže, što je ranije bilo rezervisano za Mercedese viših klasa.

Nova A klasa opremljena je i gomilom sistema asistencije, koji su takođe preuzeti sa najluksuznijih modela, poput S klase: Active Distance Assist, Active Emergency Stop Assist, Active Lane Change Assist i Active Brake Assist (standard), dok PRE-SAFE Plus funkcija “prepoznaje” situaciju u kojoj je neizbežan sudar sa drugim vozilom otpozadi i automatski aktivira kočnicu kako bi se smanjila opasnost od sekundarnog sudara sa trećim vozilom.

U početku, A klasa će moći da se naruči sa jednim od tri ponuđena motora – dva benzinca i jednim dizelašem.

Osnovnu benzinsku varijantu predstavlja Mercedes A 200 koji za pogon koristi četvorocilindarski 1.4 litarski motor od 163 ks i 250 Nm, u paru sa sedmostepenim automatizovanim menjačem sa duplim kvačilom (7G-DCT) ili šestobrzinskim manuelnim menjačem.

Snažniji, Mercedes A 250 pogonjen je četvorocilindarskim 2.0 agregatom sa 224 ks i 350 Nm, dok dizel opciju zastupa A 180d opremljen 1.5 l motorom sa četiri cilindra koji razvija 116 ks i 260 Nm.

U početku će i A 250 i A 180d biti dostupni samo sa 7G-DCT menjačem sa duplim kvačilom.

Prema fabričkim podacima, A 200 do stotke ubrzava za ravno 8 sekundi, sa 7G-DCT menjačem, odnosno 8,2 s ako se za prenos snage odabere manuelni menjač.

Maksimalna deklarisana brzina je 225 km/h, a prosečna potrošnja u kombinovanom režimu 5,1 l/100 km ( 7G-DCT) i 5,6 l/100 km (manuelni menjač).

Mecedes A 250 od 0 do 100 km/h siže za 6,2 s i razvija maksimalnih 250 km/h, dok je prosečna potrošnja prema fabričkim podacima 6 l/100 km.

Sa druge strane, dizelaš troši svega 4,1 l/100 km, a do stotke stiže za 10,5 s, pre nego što razvije maksimalnih 202 km/h.

Prednji pogon je standard kod svih modela, a pogon na sva 4 točka dostupan je kao opcija.

Takođe, po želji se može naručiti i aktivni sistem oslanjanja.

Novi Mercedes A klase moći će da se naruči na evropskom tržištu već od marta 2018. a cena za sada nije poznata.

(B92)

Prethodni članakKrediti u bankama veći za 8,2 odsto
Naredni članakDOBOJ: Vozio sa 2,26 promila alkohola u krvi