U Domu Vojske Srbije u Beogradu priređen je svečani prijem povodom 9. januara – Dana Republike Srpske i 28. februara, dana kada je proglašen prvi Ustav Republike Srpske. Poručeno je da Srpska i Srbija zajedno idu naprijed.

Prijem je organizovalo Predstavništvo Srpske u Srbiji, koje ove važne datume obilježava i u Beogradu od 2015. godine.

Republika Srpsku ima snagu, pa i onu političku, i formirana je da bude država, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na Svečanom prijemu povodom Dana Republike Srpske i godišnjice prvog Ustava u Beogradu.

– Deveti januar je jedan od najvažnijih datuma našeg naroda preko Drine. Ima nas dovoljno da formiramo državu, zato smo i donijeli ovu odluku. Moraće svi da uvaže naše prisustvo i naš glas – istakao je Dodik.

Dodik je poručio da je 9. janauar dan kada je Republika Srpska odlučila da postoji.

– Naša želja je da sačuvamo identitet našeg naroda, kako u Republici Srpskoj, tako i u Srbiji – rekao je šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, na Svečanom prijemu povodom Dana Republike Srpske i godišnjice prvog Ustava u Beogradu.

Cicović je podsjetio da je ovaj dan u kojem se slavi Republika Srpska u Srbiji, započet tribinom pod naslovom “Srpska se brani i u Srbiji”, u okviru koje je predstavljen i zbornik radova sa prethodnih 10 tribina u Beogradu o Republici Srpskoj.

Republika Srpska stvorena je na vjernosti kosovskom zavjetu, i njeno jedinstvo sa Srbijom je nerazorivo, rekao je patrijarh srpski Porfirije, na Svečanom prijemu povodom Dana Republike Srpske i godišnjice prvog Ustava u Beogradu.

Republika Srpska i njen Ustav su garant opstanka srpskog naroda, rekao je predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić.

– Slobodarska borba srpskog naroda dovela je do priznanja Republike Srpske i njenih prava u Dejtonu – naveo je Orlić.

Istakao je da Republika Srpska traje.

Foto: predsjednikrs.net, rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik se sastao sa Vučićem; Razgovori o Briselskom dijalogu i situaciji u Srpskoj i BiH
Naredni članakDodik: Republika Srpska ima snagu i formirana je da bude država (VIDEO)