Svečana akademija povodom Dana Republike Srpske biće održana 8. januara u Sportskoj dvorani “Borik” s početkom u 16 časova.

Program svečane akademije povodom Dana Republike biće realizovan kroz četiri vizuelno-narativna segmenta, koja će biti kombinovana sa obraćanjem voditelja, recitalima, muzičkim numerama i obraćanjem govornika.

– Ukazujemo na kontinuitet bitisanja srpskog naroda na prostoru čiji dio čini Republika Srpska, od srednjeg vijeka do danas, i da ponudimo viziju razvoja Republike Srpske u budućnosti – saopšteno je iz Palate predsjednika Republike Srpske.

Fokus tokom Svečane akademije u čast Srpske biće na kulturno – umjetničkom ali i istorijskom aspektu i političko-ekonomskom razvoju Srpske. Planirano je obraćanje predstavnika rukovodstva Republike Srpske, predstavnika društveno-kulturnog život, predstavnika Srpske pravoslavne crkve i važnih gostiju. Organizator najavljuje i iznenađenja kao sastavni dio programa Svečane akademije.

– Ovom prilikom se ne bavimo ratovima i konfrontacijama, nego kulturnim i civilizacijskim dometima srpskog naroda zapadno od Drine, neodvojivim od istorije Srba sa istočne obale ove rijeke i isprepletenim sa celokupnom istorijom Srba na Balkanu i šire, sa posebnim osvrtom na prekodrinske Srbe koji su ostavili neizbrisiv trag u srpskoj i svjetskoj baštini – saopšteno je iz Palate predsjednika Republike Srpske.

Svečanoj akademiji prisustvovaće zvanice iz javnog, kulturnog i političkog života Republike Spske, BiH i Srbije.

Centralni događaj obilježavanje Dana Republike počeće 9. januara u 17.00 časova na Trgu Krajine u Banjaluci. Održaće se svečani defile u kojem će učestvovati rekordan broj, oko 3.000, pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, predstavnika javnog i civilnog sektora.

Dron spektakl biće priređen sa oko 200 dronova. Koncert Danice Crnogorčević, Baje Malog Knindže koji će premijerno izvesti pjesme u čast Srpske, ali i nastup Ace Lukasa i Miroslava Ilića, počeće po okončanju defilea.

Svetu arhijerejsku liturgiju predvodiće Njegova svetost partijarh srpski Porfirije sa Njegovim preosveštenstvom vladikom banjalučkim Јefremom uz sasluženje arhijereja Srpske pravoslavne crkve 09. januara u Sabornom Hramu Hrista Spasitelja u 09.00 časova u Banjaluci.

Dan Republike Srpske obilježava se pod sloganom “Simbol slobode”.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: RTRS

Prethodni članakPatrijarh danas na Svečanoj akademiji povodom 9. januara
Naredni članak“Papirni avion” – spot posvećen Danu Republike (VIDEO)