RTRS će u večeras u 21.10 premijerno prikazati najbolji film 95. dodjele Oskara, naučno-fantastičnu komičnu dramu “Sve u isto vrijeme”.

Neobična naučno-fantastična komedija apsurda, o kinesko-američkoj porodici koja probleme rješava u više dimenzija, dobila je Oskare za najbolji film, režiju – nagrađeni su Danijel Kvan i Danijel Šejnert, originalni scenario, montažu i za tri glumačka performansa.

Film je zaslužan i za činjenicu da je prvi put azijska glumica nominovana i nagrađena Oskarom u kategoriji najbolje glavne glumice. Mišel Јeo, porijeklom iz Malezije, ponijela je tu titulu.


Radnja filma podijeljena je u tri cjeline, čiji naslovi zajedno kreiraju ime filma. Disfunkcionalna porodica kineskih imigranata vodi praonicu veša u Americi. Evelin Kvan Vang s mužem Vajmondom i kćerkom DŽoj, živi u haotičnoj svakodnevici, ispunjenoj nezadovoljnim klijentima, zahtjevima dementnog oca i kćerke koja se izjašnjava kao lezbejka.

Јednog dana porodica odlazi u Poresku upravu, gdje promućurna i za svoj predani rad nagrađivana službenica Dirdri Bubirdri, koju igra izvrsna DŽejmi Li Kertis, primjećuje da je Evelin kupila aparat za karaoke i nezakonito ga prijavila kao poslovni trošak. Razgovor protiče u potom otkrivenoj mogućnosti, u koju ju je uveo njen suprug – da uz pomoć aplikacije i slušalica, putuje kroz metaverzume u kojima može biti majka, glumica i ratnica.

Veliki uspjeh filma krije se u činjenici da njegova priča progovara o porodici, američkom snu i ulozi majke u kapitalističkom društvu. Žene danas žongliraju između posla, porodičnih obaveza i zahtjevnog majčinstva zbog čega su im, da bi sve to postigle, potrebne supermoći.

Film “Sve u isto vrijeme”, nezaboravno je filmsko iskustvo kojeg ćete se dugo sjećati, nakon što vidite na koji način je ova priča realizovana.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik-Erbilgin: Potpisan Memorandum o razvoju željezničke mreže kroz Srpsku
Naredni članakOvo su najpopularniji luksuzni automobili