U Republici Srpskoj turizam je u ekspanziji. Za prvih 11 mjeseci prošle godine, oboren je rekord po broju turista u Srpskoj iz 2022. godine, koja je takođe bila rekordna.

Ali, kod nas kao i u ostalim zemljama regiona, poslodavci se svakodnevno susreću sa nedostatkom kadrova u ugostiteljstvu, ali i znanja i iskustva u toj oblasti, što je potrebno promijeniti.

– Potrebno je edukovati radnu snagu, unaprijeđivati infrastrukturu ali i zakonske propise. Mnogo toga možemo ponuditi kako našim građanima tako i turistima – naveo je Denis Šulić, ministar trgovine i turizma Republike Srpske.

On je gostujući u našem Јutarnjem programu naveo rast od oko 80.000 noćenja u odnosu na 2022. godinu i to je, kako kaže, stepenica više podignuta za ovu godinu u kojoj želimo da premašimo brojke iz 2023. godine.

– 2023. godina je oborila rekord po broju posjeta i noćenja u Srpskoj – naveo je Šulić i dodao da je potrebno i smanjiti sivu zonu u turizmu.

Boravišna taksa se koristi za promociju Srpske, zato je potrebno unaprijediti tu oblast.

– Imali smo i značajan broj kontrola u ugostiteljstvu, napisano je veliki broj kazni. Prvenstveni cilj Ministarstva trgovine i turizma jeste da se ljudi u Srpskoj osjećaju ugodno i da bude smanjena ogromna siva zona koja je i dalje prisutna u ovom sektoru – istakao je Šulić.

Foto: srna.rs

Izvor: RTRS

Prethodni članakU Sudu BiH pretres u predmetu protiv Dodika
Naredni članakNova švedska marka širi se Evropom, ovo su joj planovi