Republika Srpska je turistička destinacija koja nudi jedinstveno iskustvo boravka u netaknutoj prirodi i uživanja u aktivnostima na otvorenom, rekao je ministar trgovine i turizma Srpske Denis Šulić.

– Naše planine su jedna od najvažnijih turističkih atrakcija kojom raspolažemo, i to ne samo zimi, kada je fokus na planinskom ili zimskom turizmu. Naše planine tokom cijele godine nude raznovrsne sadržaje visokog kvaliteta, kako ljubiteljima adrenalinskih sportova, tako i turistima koji boravak na ovim destinacijama koriste za planinarenje, vožnju kvadovima, šetnju i druge vrste odmora u prirodi – rekao je Šulić za Srnu povodom Svjetskog dana planina.

On je istakao da su destinacije poput Јahorine, Kozare, Zelengore, Trebevića, Ravne planine, Manjače već prepoznatljive među ljubiteljima ovih sadržaja, a da je zadatak svih da se odgovornim pristupom njihovom razvoju radi na širenju sadržaja, ali i očuvanju prirodnog okruženja što je primarni razlog turističkih posjeta.

– To je vrlo zahtjevan zadatak, ali je i naše primarno opredjeljenje i strateški cilj da razvijamo održivi turizam i odgovornim pristupom omogućimo i generacijama koje dolaze da uživaju u ovakvoj prirodi – rekao je Šulić.

Međunarodni dan planina obilježava se svake godine 11. decembra. Taj dan proglasila je Generalna skupština UN, nakon što su tokom Međunarodne godine planina 2002. brojni stručnjaci ukazali na potrebu stalnog osvješćivanja svjetskog stanovništva o golemom značenju planina i neophodnosti održivog razvoja koji omogućava njihovo očuvanje.

U najavi povodom Međunarodnog dana planina ove godine UN ističu da su planine prirodni dragulji koje treba čuvati.

Prema pokazateljima UN, one su dom za 15 odsto svjetske populacije i u njima se nalazi oko polovine žarišta svjetske bioraznolikosti. 

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakServisna informacija Policijske uprave Doboj za dan 10.12.2023. godine
Naredni članakTokom sedam dana virus korona potvrđen kod 30 lica, preminula tri