Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić izjavio je danas da je kongresni turizam razvojna šansa Srpske.

Šulić je na promociji Јahorina ekonomskog foruma u Beogradu istakao da je ovaj skup važan za razvoj turizma Srpske, jer su tokom njegovog trajanja na Јahorini popunjeni svi smještajni kapaciteti.

On je rekao da mu je drago što su organizatori Јahorina ekonomskog foruma shvatili značaj turizma kao privredne grane i što će se na ovom skupu naći teme u vezi sa turizmom i biti doneseni zaključci o povećanju turističkih sadržaja i ponudi Srpske.

Sa druge strane, kaže Šulić, jako je važno da je Јahorina ekonomski forum pionir u kongresnom turizmu u Srpskoj.

– Svjedoci smo da iz godine u godinu imamo sve više samita i foruma iz različitih oblasti i to govori da se Srpska polako, ali sigurno brendira kada je riječ o kongresnom turizmu u regionu. Siguran sam da ćemo iz godine u godinu osvajati i druge regione – rekao je Šulić.

Predsjednik Ekonomskog foruma Goran Račić rekao je da se na ovogodišnjem Јahorina ekonomskom forumu, koji će biti održan od 14. do 16. maja, očekuje oko 600 učesnika, kao i da će biti riječi o dugoročnim perspektivama razvoja Balkana.

Račić je naveo da će forum okupiti najpoznatije regionalne stručnjake koji će predstaviti ulogu prirodnih bogatstava regiona koja su u fokusu javnosti i regionalnih vlada.

Osim toga, kaže Račić, biće riječi i o pitanju zelene tranzicije i obnovljivih izvora energije, a aktuelizovaće se i određene teme iz poljoprivrede, jer je proizvodnja hrane šansa za region.

Račić je rekao da je forum značajan zbog razvojnih perspektiva ne samo Srpske i BiH, nego i cijelog regiona, kao i da će teme na skupu biti i finansijsko tržište, očekivanja na tržištu nekretnina i drugo.

– Sve aktuelne teme bitne za budućnost i razvoj naših ekonomija će biti razmatrane – rekao je Račić.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović ocijenio je da je Ekonomski forum na Јahorini, koji se održava već šest godina, postao značajna adresa za sve koji se bave biznisom i žele da investiraju u regionu da čuju pouzdane informacije o Srpskoj, Srbiji i regionu.

On je dodao da Predstavništvo animira što veći broj privrednika i eminentnih stručnjaka iz raznih oblasti da dođu na Јahorinu i daju doprinos onome što je politika Srbije i Srpske, a to je regionalna saradnja.

Cicović je dodao da se na skupu uvijek čuju i inicijative o regionalnim projektima koji će obezbijediti budućnost regiona.

On je rekao da je i aktuelni Sajam turizma u Beogradu prilika da se animira što više ljudi i pruži informacija da se na Јahorini održava ekonomski forum, koji može biti korisitan i onima koji se bave turizmom.

– Cilj nam je da zajedno sa zemljama u regionu radimo na definisanju regionalnog turističkog proizvoda – rekao je Cicović.

Sedmi Јahorina ekonomski forum predstavljen je na štandu Predstavništva i Turističke organizacije Republike Srpske na 45. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu. Osim toga, promovisana je i turistička ponuda Višegrada.

Na reprezentativnom štandu Predstavništva Republike Srpske u Srbiji i Turističke organizacija Srpske, kao i na štandovima lokalnih turističih organizacija i subjekata, predstavljena je turistička ponuda i potencijali Srpske.

Turistička ponuda Republike Srpske ove godine je prvi put na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu objedinjena na jednoj lokaciji, odnosno 10 izlagača iz Srpske će na prostoru od 326 metara kvadratnih predstaviti ljepote i ponudu Republike svim posjetiocima Beogradskog sajma.

Tokom sajma na štandovima turističkih organizacija Banjaluke, Trebinja, Istočnog Sarajeva /Јahorina/, Bijeljine, Višegrada i Brčko distrikta, kao i na štandovima Ski centra “Ravna planina – Stan promet” Pale, Nacionalnog parka “Kozara” i Banje “Mlječanica” biće predstavljena kompletna turistička ponda i potencijali ovih destinacija, zajedno sa turističkim agencijama i drugim pružaocima usluga u turizmu.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Optuženog za zločine u Derventi Belgija odbila isporučiti
Naredni članakVRIJEME: Sutra pretežno oblačno, toplo i vjetrovito